El president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, ha presentat el primer estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat al Parlament. L'ha acompanyat Anna Sabaté, coordinadora de la Creu Roja a Tarragona i una de les responsables tècniques del projecte de l'Observatori.
La Creu Roja a Catalunya ha presentat aquest dimarts, 22 de novembre, l'estudi "L'impacte de la crisi en la infància i les famílies", elaborat per l'Observatori de Vulnerabilitat de la institució humanitària. L'observatori s'ha posat en marxa enguany per tal d'analitzar la situació de les persones usuàries de la Creu Roja i adequar el màxim els seus projectes a les seves necessitats.
El president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, ha comparegut davant dels grups parlamentaris a la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament per exposar els continguts del primer estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat de l'entitat. L'ha acompanyat Anna Sabaté, coordinadora de la Creu Roja a la demarcació de Tarragona i una de les responsables tècniques del projecte de l'observatori. A la compareixença, també hi han assistit el vicepresident i la secretària de la Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera i Carmen Rico, a més de la responsable tècnica de l'Observatori de Vulnerabilitat Pilar Millán.
El primer estudi de l'Observatori s'ha realitzat a partir d'una enquesta a 409 persones usuàries dels Programes de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social. Un 87% dels enquestats han disminuït els ingressos de la llar durant els darrers dos anys, principalment a casa de la pèrdua de feina d'un o més membres de la família, i 4 de cada 10 no havien demanat mai cap ajuda bàsica abans de 2010. Del total de persones enquestades, un 68% estan en atur i més del 93% estan per sota del llindar de la pobresa.
Durant la seva compareixença, Marquès ha posat especial èmfasi en les necessitats dels infants de les famílies usuàries de la Creu Roja. Segons el president de la Creu Roja a Catalunya, les principals necessitats dels infants estan relacionades amb el menjar, la roba i l'educació, tot i que també tenen necessitats relacionades amb l'oci i el lleure.
L'estudi indica que gairebé un terç dels infants i les famílies no es poden permetre menjar ni carn, ni pollastre ni peix, com a mínim un cop al dia. Un 25% tampoc no es pot costejar el menjador escolar. Un 55% dels fills tampoc no disposa de roba nova i un 30% no es pot permetre dos parells de sabates adequats. Pel que a l'educació, el 31% dels infants no té llibres adequats a la seva edat.
Un 27% no realitza cap activitat extraescolar i un 38% no es pot permetre casals d'estiu o similars. A més, quan se'ls va preguntar a les famílies sobre l'ajuda que necessitaven per als seus fills, un 8,8% va fer referència a les joguines.
Després d'aquest primer estudi, l'Observatori de Vulnerabilitat està elaborant actualment el seu segon informe, dedicat a analitzar el perfil dels participants dels programes d'ocupació de la institució humanitària.
Podeu descarregar-vos el document que es va projectar durant la presentació del primer informe de l'Observatori de Vulnerabilitat al Parlament a través del següent enllaç: http://www.slideshare.net/CreuRojaCatalunya/1r-informe-de-lobservatori-al-parlament-de-catalunya.
També podeu accedir a vídeos amb fragments de la compareixença a través del següent web:
http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/videos'p_cp1=1678578&p_cp2=1678601&p_cp3=1&p_cp22=cerca