Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

24/09/2012
21 de setembre: Dia Mundial de l’Alzheimer

Més de 400 persones amb Alzheimer utilitzen el localitzador SIMAP de la Creu Roja, un 28% més que fa un any

El SIMAP és un servei de localització amb GPS, adreçat a malalts d’Alzheimer o d’altres deterioraments cognitius en fase lleu o moderada.

Fins a 404 persones han fet ús del SIMAP des de principis d’any, enfront de les 315 del mateix període de 2011.

En motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, la Creu Roja a Catalunya vol remarcar la importància de seguir promovent mesures que millorin la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta malaltia. En aquest sentit, la Creu Roja ofereix serveis com el SIMAP, un localitzador adreçat a malalts Alzheimer o d’altres deterioraments cognitius en fase lleu o moderada, que han fet servir 404 persones des de principis d’any, un 28,25% més que el mateix període de 2011, quan havien utilitzat el servei 315 persones.

Entre els principals objectius d’aquest servei, figuren allargar el màxim el període d’autonomia de les persones que pateixen aquesta malaltia, així com proporcionar tranquil•litat als seus familiars, cosa que afavoreix la qualitat de vida tant dels usuaris com del seu entorn.

Mitjançant el SIMAP, localitzador amb GPS que es porta lligat al cinturó, els familiars o persones cuidadores poden, en tot moment, accedir a la localització del terminal i conèixer on es troba la persona usuària, mentre que aquesta pot gaudir de la màxima autonomia per sortir sola de casa. A més, és possible configurar el terminal per tal que notifiqui de manera automàtica l’entrada de l’usuari a zones prefixades com a perilloses, les seves sortides de la zona considerada segura o qualsevol tipus d’incidència. En casos com aquests, el Centre de Coordinació de la Creu Roja es posa en contacte amb els familiars de la persona usuària i activa els recursos d’emergència necessaris.

Tenint en compte que el SIMAP està adreçat específicament a persones amb nivells lleus i moderats d’Alzheimer o d’altres deterioraments cognitius, el temps de permanència al servei se situa al voltant dels 10 mesos. Per això, algunes de les persones que utilitzaven el SIMAP a principis d’any ja s’han donat de baixa del servei, de manera que actualment hi ha 302 usuaris actius, un 20,8% més que fa un any. Això no obstant, cal destacar que aquest temps de permanència va un augment perquè cada vegada es coneix més el SIMAP i els usuaris s’incorporen el servei en fases més inicials de la malaltia.

Per desenvolupar aquest servei, la Creu Roja compta actualment amb convenis i acords amb una quarantena d’entitats i administracions d’arreu de Catalunya. Actualment, la majoria de persones que utilitzen el servei es concentren a la demarcació de Barcelona, tot i que actualment ja està implantat a les quatre demarcacions catalanes i la institució humanitària vol seguir estenent el servei arreu de Catalunya.

La importància d’una detecció precoç de l’Alzheimer

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, la institució humanitària vol fer especial incidència en la necessitat de fer una detecció precoç d’aquesta malaltia. Un diagnòstic de l’Alzheimer en la seva fase inicial permet actuar contra els primers símptomes de la malaltia, des d’un bon principi.

Per poder detectar la malaltia de l’Alzheimer, o bé altres deterioraments cognitius, és important consultar un professional mèdic si es detecten certs comportaments o senyals que indiquin una pèrdua de memòria. Cal prestar atenció si, en poc temps, una persona gran presenta alguns dels següents símptomes següents: té problemes per recordar fets quotidians del dia a dia; repeteix les mateixes preguntes en diferents ocasions; presenta una major deixadesa, apatia o canvis d’humor freqüents sense motiu aparent; es despista de manera freqüent; li costa tornar a casa quan surt o arribar al seu destí; ha pensat diverses vegades que persones del seu entorn li han robat o amagat objectes; o mostra dificultats per portar al dia els seus comptes bancaris.

Si es donen alguna d’aquestes senyals, cal anar al metge per poder confirmar si es tracta d’Alzheimer o demència i, en cas afirmatiu, poder aprofitar la fase inicial de la malaltia per prendre decisions importants per a la persona malalta i els seus familiars més propers, a més de poder començar el tractament adequat. Això obstant, aquestes pèrdues de memòria es deuen normalment a trastorns de memòria “benignes”, o al fet de passar una època una mica més angoixat del normal. En aquests casos, els professionals mèdics podran aconsellar com millorar aquests símptomes, mitjançant exercicis i tallers i orientar-nos en tots els dubtes que tinguin les persones afectades i el seu entorn familiar.

A més del localitzador SIMAP, la Creu Roja també desenvolupa tallers d’estimulació de la memòria adreçats a persones amb Alzheimer i d’altres deterioraments cognitius en diferents municipis i comarques.