La Creu Roja desactiva el dispositiu establert per l’incendi del Baix Empordà
Un equip de voluntariat de 70 membres de Creu Roja s’ha mobilitzat davant l’incendi declarat ahir a Vilopriu.
La Creu Roja ha comptat amb una dotació de 12 ambulàncies i 8 vehicles de suport a la zona afectada.
La Creu Roja ha desactivat el dispositiu establert per fer front a l’incendi declarat ahir a la tarda a Vilopriu (Baix Empordà) i que ha afectat altres municipis d’aquesta comarca. La desactivació inclou el tancament dels tres albergs provisionals instal•lats a la zona.
Concretament, des d’ahir dilluns i fins aquesta tarda s’havien habilitat dos albergs als pavellons municipals de Sant Jordi Desvalls, la Bisbal d’Empordà, però l’avançament del front sud de l’incendi aquest migdia cap als municipis de La Pera i Madremanya, n’han fet habilitar un tercer al municipi de Flaçà. Tots ells han tingut una capacitat per acollir 50 persones (amb 50 mantes i 50 llits). Els albergs s’han activitat de forma preventiva i, durant la passada nit, només el de Sant Jordi Desvalls havia arribat a acollir persones evacuades pel foc de les seves llars. Aquest alberg ha acollit una trentena de persones durant la nit de dilluns a dimarts. En total, s’han distribuït aliments per a 308 persones desplaçades.
70 voluntaris i participació del territori
El dispositiu de la Creu Roja ha mobilitzat un total de 70 membres de la institució humanitària, i les assemblees locals i comarcals de la Creu Roja a Girona, Figueres, Pla de l’Estany, Palafrugell, Palamós, Blanes i Roses-Castelló d’Empúries.
Aquest operatiu ha comptat amb una dotació d’una ambulància a cada alberg provisional i una al centre de comandament avançat, amb un total de 12 ambulàncies mobilitzades i 5 vehicles de suport de la Creu Roja a la demarcació de Girona, que han estat reforçades per 3 vehicles de suport més, desplaçats a la zona afectada des de diferents punts de la demarcació de Barcelona, concretament de les assemblees de la Creu Roja a Sant Celoni-Baix Montseny i Sabadell i de la Plataforma Humanitària de la institució humanitària, situada a l’Anoia. Tot i que no ha estat activat, es mantenia en prealerta l'Equip de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) d'Intervenció Psicosocial de la Creu Roja a Catalunya per si calgués oferir atenció psicològica i emocional a les persones afectades pels incendis o els seus familiars i amics en les properes hores.
A més d’aquest dispositiu, s’han dut a terme trucades de seguiment als usuaris del servei de teleassistència de Creu Roja ubicats a les zones afectades, a fi d’assegurar-ne la seva salut i donar-los consells de prevenció durant l’incendi.
Per actuar en situacions d’emergència a Catalunya, com l’incendi de l’Empordà declarat ahir, la Creu Roja manté un conveni de col•laboració amb la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat. En el marc d’aquest acord, dos membres de la Creu Roja també han participat en l’operatiu del CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) Mòbil de la Generalitat de Catalunya, el centre des d’on es coordinen sobre terreny les actuacions de diversos cossos d’emergència a la zona afectada, ubicat a la localitat de Camallera.