Entre les dues ciutats, la Creu Roja atén 15 refugiats més, que formen part del primer grup de sirians que arriba a l’Estat espanyol per reassentament des de Turquia.
Aquest grup s’afegeix a la vintena de refugiats de diverses procededències, que la Creu Roja acull des de finals del mes de maig a Tarragona (15) i Lleida (5).
Arreu de Catalunya, la Creu Roja compta amb 84 places d’acollida residencial per a població refugiada, 48 a la demarcació de Barcelona, 20 a Tarragona i 16 Lleida.
La Creu Roja acull 15 persones refugiades més procedents de Síria a les ciutats de Tarragona i Lleida des d’aquesta setmana. En ambdues ciutats, la Creu Roja ja havia facilitat places d’acollida residencial per a persones refugiades d’altres nacionalitats, però no encara per a població procedent de síria. En el cas de Barcelona, la Creu Roja sí havia acollit prèviament població siriana.
Aquestes 15 persones formen part del primer grup de sirians que arriba a l’Estat espanyol des de Turquia a través del programa de reassentament (procedents de països extracomunitaris). La vintena de persones refugiades que havien arribat prèviament a aquestes localitats, de procedències diverses (Eritrea, Sri Lanka, Palestina, Irak, Ucraïna, Turquia, Rússia i Somàlia) procedien del programa de reubicació (procedents d’un altre país de la UE: Grècia o Itàlia).
Arreu de Catalunya, la Creu Roja compta amb 84 places d’acollida residencial: 48 a l’àrea metropolitana de Barcelona, ocupades en aquests moments; 20 a Tarragona, de les quals 19 estan ocupades a partir d’aquesta setmana (estaven 15 ocupades i aquesta setmana arriben 4 persones més); i 16 a Lleida (de les quals 5 estaven ocupades i aquesta setmana arriben 11 persones més).
La Creu Roja, gestora del programa estatal d’acollida i integració
La Creu Roja és una de les tres entitats que gestiona a Catalunya i arreu de l’Estat el Programa Global de Protecció Internacional del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social des de fa més de 30 anys, juntament amb ACCEM i el Comitè Català d’Ajuda al Refugiat (en l’àmbit estatal, el Comitè Espanyol d’Ajuda al Refugiat). El programa pretén facilitar l’acollida i integració de la població refugiada i cobrir les seves diferents necessitats (bàsiques, educatives, legals, habitacionals, ocupacionals, psicològiques, de salut, etc).
Per això, el programa consta de les fases següents:
- L’acollida (6 mesos): en què es posen a la seva disposició pisos d’acollida residencial i es comencen a posar les bases del procés d’integració que s’acabarà de desenvolupar en fases posteriors.
- La integració (6 mesos): es promou la seva autonomia i independència i es fa un itinerari d’acompanyament perquè, a la seva sortida del centre d’acollida, tinguin el màxim d’autonomia.
- Autonomia (6 mesos): se’ls dóna suport puntual i ajudes econòmiques esporàdiques.
- Pròrroga (6 mesos més): quan la situació de la persona ho requereix, el programa s’estén 6 mesos més per facilitar la seva integració.
Població refugiada a atesa el 2015
El flux ordinari d’arribades de població refugiada a Catalunya ja ha provocat un important increment d’atencions de la Creu Roja fins ara. S’han duplicat les persones refugiades ateses per la Creu Roja a Catalunya entre 2014 i 2015, passant de 503 a 975 i, només en el que portem de 2016, ja s’ha arribat a 600. La Creu Roja segueix reforçant els seus dispositius d’acollida i integració per atendre més persones a partir d’ara, en previsió que el pla europeu extraordinari de reubicació i reassentament comporti noves arribades a Catalunya.