Els ulls dels infants són més sensibles que els dels adults i que la seva pell.
L’exposició excessiva té un efecte acumulatiu i irreversible.
El Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya i la Creu Roja engeguen una campanya conjunta amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància de protegir els ulls de les radiacions solars, especialment entre els infants. En aquest sentit, les dues entitats han distribuït un pòster divulgatiu als Centres d’Atenció Primària (CAP), hospitals, casals, cases de colònies, albergs de joventut i campaments juvenils.
Cada vegada som més conscients de la importància de protegir la pell dels més petits amb fotoprotectors solars. Els seus ulls, que són 20 vegades més sensibles que la pell davant del sol, també necessiten una protecció adequada. Tot i això, un 98% dels infants no porta ulleres de sol.
Els ulls dels nens i nenes són més sensibles que els dels adults, ja que no estan completament desenvolupats. “A menor edat, major és la vulnerabilitat dels ulls a la llum i als raigs UV”, afirma el president del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), Alfons Bielsa. Aquesta particular sensibilitat es deu a tres motius:
1. Tenen una pupil·la més gran que la dels adults i, per tant, els hi entra més quantitat de llum.
2. El seu cristal·lí, que actua com a filtre, no està completament madurat.
3. Els seus teixits oculars –que són una pantalla protectora davant els raig UV- tenen menys pigments. Això implica que estiguin menys protegits.
Tot això provoca que, abans del primer any de vida, el cristal·lí dels nadons deixi passar fins al 90% de la radiació UVA i el 50% de l’UVB. Sense la protecció adequada, aquests raigs arriben directament a la retina, la part més delicada de l’ull. Entre els 12 i 13 anys, aquests percentatges se situen en el 60% i el 25%, respectivament. L’ull queda completament desenvolupat als 25 anys. A partir d’aquesta edat, el cristal·lí funciona a ple rendiment i redueix la quantitat de raigs ultraviolats que arriben a la retina. Sense la protecció adequada, el 80% de la radiació acumulada en la vista es produeix abans dels 18 anys.
Els efectes nocius dels raigs UV sobre els ulls dels més petits poden provocar conjuntivitis o queratitis –una inflamació de la còrnia-, que es manifesten en forma de picor, irritació i sensació de sorra. També poden causar patologies oculars més greus, com alteracions agudes de la còrnia, lesions degeneratives i cremades agudes a la retina. Fins i tot, poden provocar Degeneració Macular Associada a l’Edat –primera causa de ceguera reversible- i cataractes.
Les ulleres, d’establiments sanitaris
Per garantir una protecció total, és necessari adquirir les ulleres de sol en establiments sanitaris d’òptica. No són complements de moda i comprar-les en establiments no sanitaris -basars, mercats ambulants i paradetes- pot generar greus problemes de salut visual i ocular: aquestes dilaten encara més la pupil·la, que en el cas dels nens i nenes ja de per si és més gran, i deixen passar més quantitat de raigs UV.
Segons l’estudi Qualitat òptica dels filtres solars d’ulleres comercialitzades en establiments no sanitaris, el 25% de les ulleres analitzades no protegeixen de la radiació solar. A més a més, destaca que el 93% disposen de lents que no compleixen amb la normativa vigent i que són nocives per a la salut.
“Els nostres ulls tenen una gran capacitat d’adaptació i ajustament. Per això, l’usuari no se n’adona dels defectes de les ulleres d’establiments no sanitaris. Tanmateix, el sistema visual sí les detecta i ha de realitzar un reajustament”, confirma Bielsa.
La confusió augmenta encara més ja que aquestes ulleres solen dur adherides les característiques òptiques, el codi CE i les instruccions de manteniment.
10 recomanacions clau per a una protecció total
En aquest sentit, és imprescindible la visita a l’òptic optometrista, el professional sanitari en salut visual primària responsable d’aconsellar la millor opció segons les necessitats de cada persona.
Els consells dels experts per aconseguir una bona protecció són:
1. Hem de protegir els nostres ulls –i, especialment, els dels més petits- durant tot l’any, també a l’hivern. A l’estiu s’han d’extremar les precaucions. D’una banda, els infants passen més hores a l’aire lliure i, de l’altra, el nivell de raigs ultraviolats a l’estiu és tres vegades més alt que a l’hivern.
2. Adquirir les ulleres en establiments sanitaris (òptiques i seccions d’òptiques en farmàcies).
3. Són preferibles les muntures de plàstic per la seva durabilitat, resistència, comoditat i cost. Deixar al nen o nena que triï la muntura que més li agradi: se sentirà més còmode.
4. S’aconsellen les lents marrons o grises ja que són les que menys modifiquen els tons. Descartar els vidres massa foscos.
5. Augmentar la protecció a les hores centrals del dia (entre les 12 del matí i les 16 de la tarda).
6. Es recomana l’ús de barrets o gorres amb visera.
7. No refiar-se dels dies ennuvolats. Els núvols no filtren els raigs ultraviolats .
8. En cas que el nen o nena tingui alguna deficiència visual (miopia, hipermetropia o astigmatisme), les ulleres de sol també poden graduar-se.
9. L’èxit serà major si els pares/mares també les utilitzen.
10. No es poden utilitzar les ulleres de sol per a l’observació d’eclipsis.