Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

20/10/2016
Dia de la Prova del VIH, 20 d’octubre

a Creu Roja alerta que el VIH es diagnostica tard en el 46% dels casos a Catalunya

 
Tot i això, els casos de diagnòstic tardà del VIH han disminuït del 55 al 46% entre 2006 i 2015, segons el Centre d’estudis epidemiològics sobre les infeccions de transmissió sexual i Sida de Catalunya (2015).

Entre les persones amb drogodependència ateses per la Creu Roja, la incidència del VIH s’ha reduït pràcticament a zero, gràcies als projectes de reducció de danys i de sensibilització.  
 
El SAPS, servei de la Creu Roja per a persones amb drogodependència, ha realitzat prop de 3.500 proves de VIH durant els darrers 20 anys. Durant els últims 2 anys, només s’ha detectat 1  cas positiu.  
 
Prop de 3.400 joves hauran participat en activitats en què es previndrà el VIH/Sida de Creu Roja Joventut durant el 2016. 
 
En motiu del Dia de la Prova del VIH (20 d’octubre), la Creu Roja vol recordar que el virus encara es detecta tard en el 46% dels casos a Catalunya. Tot i això, aquest percentatge s’ha reduït significativament des de 2005, quan era del 55%, segons l’Informe anual de 2015 del Centre d’estudis epidemiològics sobre les infeccions de transmissió sexual i Sida de Catalunya.
 
Segons dades d’aquest mateix informe, durant el 2015, es van detectar 634 casos nous de VIH a Catalunya, el 89% d’homes i l’11% de dones. Pel que fa a la malaltia de la Sida, el 2015, s’han registrat 116 casos nous de la malaltia a Catalunya. El nombre de casos es va mantenir estable entre 2006 i 2013 i, entre 2014 i 2015, ha disminuït un 20%. 
 
Mínima incidència del VIH entre les persones amb drogodependència
 
La incidència del VIH entre les noves persones amb drogodependència s’ha reduït pràcticament a zero, gràcies a projectes de reducció de danys i de sensibilització com els que desenvolupa  la Creu Roja des de fa més de dues dècades. 
 
El Servei d’Atenció i Prevenció Sociosanitària (SAPS), dirigit a persones amb drogodependència, ha realitzat un total de 3.430 proves de VIH entre 1997 i 2016, de les quals 250 han donat positiu.  El nombre de casos positius s’està reduint des de 2005 i, entre 2014 i 2016, s’ha detectat o 1 o cap cas de VIH+.  
 
El SAPS, juntament amb l’ARD (Àrea de Reducció de Danys), són els principals serveis de reducció de danys de la Creu Roja a Catalunya. Ambdós serveis ofereixen assistència integral als usuaris (social, educativa, sanitària o legal, amb un pla de treball individualitzat a curt, mig i llarg termini), a més de promoure la seva integració social (amb itineraris d’inserció i orientació pre-laboral, foment de l’autoestima, socialització, ocupació del temps...), etc.  
 
L’estratègia de reducció de danys de les administracions públiques i dels serveis de Creu Roja, iniciada fa 22 anys a la ciutat de Barcelona, ha permès reduir progressivament la prevalença de VIH entre les persones amb drogodependència – especialment les que utilitzen la via parenteral- fins a minimitzar-les en l’actualitat. Si el 1995 era el primer grup de risc, el 2014 ja va ser el darrer (en relació a d’altres com els homosexuals, heterosexuals o treballadors/es del sexe). 
 
Són múltiples els factors que han ajudat a reduir els nous casos de VIH entre aquest col·lectiu: l’esforç de les administracions públiques, les entitats i els professionals de la prevenció, la informació i la sensibilització individual i comunitària, la consolidació de serveis com els Programes d’Intercanvi de Xeringues (PIXs), la recollida de xeringues a la via pública i tallers educatis sobre consum higiènic i sexe segur, la creació d’espais de venopunció assistida i l’estabilització a la baixa dels nous consumidors per via injectada. La Creu Roja també compta amb PIX a la ciutat de Tarragona. 
 
Les accions de sensibilització de Creu Roja Joventut (CRJ)
 
Durant el primer semestre d’aquest any, Creu Roja Joventut ha realitzat 30  tallers i xerrades sobre salut sexual, a més de 600 joves de 14 a 20 anys d’arreu de Catalunya. En aquestes activitats, s’abordava la prevenció de les infeccions de transmissió sexual (ITS), com el VIH/Sida, i les pràctiques sexuals de risc, així com els mites i falses creences sobre sexualitat i les ITS,  l’ús correcte de mètodes anticonceptius, etc.  A més, entre mitjans del proper mes de novembre i desembre, CRJ realitzarà una campanya a l’entorn del Dia Internacional de Lluita contra la Sida (1 de desembre). Amb aquesta campanya, CRJ preveu arribar a 2.830 joves de 20 punts diferents del territori català.
 
A aquestes campanyes, cal afegir el projecte SOM.NIT, que si bé està centrat en la prevenció de riscos associats al consum de drogues en espais d’oci nocturn,  també assessora la població jove sobre pràctiques de risc, salut sexual i mètodes anticonceptius.