Concretament, s’han presentant models de teleassistència mòbil accessible per a persones amb diferents tipus de discapacitat: auditiva, visual i física (moderada o severa).
La teleassistència mòbil accessible s’ha presentat a la seu de la Creu Roja avui, dimarts 21 de febrer, abans de ser exposada al Mobile World Congress la setmana vinent.
A la seu de la Creu Roja, s’han mostrat els diferents models disponibles de la teleassistència mòbil accessible, concebudes per a persones amb discapacitat auditiva, visual i física (moderada i severa). Aquestes noves modalitats fan més accessible i universal l’ús de la teleassistència, apropant aquest servei a persones que fins ara no en podien fer ús.
D’aquesta manera, la Creu Roja segueix innovant el servei de teleassistència, gràcies a les noves tecnologies. A la teleassistència domiciliària, amb prop de 30 anys d’història, es va sumar més recentment la teleassistència mòbil, estenent aquest servei fora de l’àmbit domèstic per a la persones grans o en situació de dependència. Aquests dos serveis compten actualment amb més de 12.000 usuaris i usuàries a Catalunya. La Creu Roja també va posar en marxa l’any 2009 el Localitzador Personal (LOPE) per a persones amb Alzheimer o d’altres deterioraments cognitius en fase lleu o moderada, que actualment compta amb prop de 400 usuaris i usuàries a Catalunya. Més recentment, també ha posat en marxa el projecte “Enrédate”, que permet que les persones amb problemes de mobilitat puguin relacionar-se amb d’altres persones a través de tablets, promovent així les seves relacions socials.
Ara se sumen a aquestes aplicacions tecnològiques d’altres modalitats dirigides a les persones amb discapacitat auditiva, visual i física (moderada o severa). Les noves modalitats, dissenyades a partir d’un aparell de telefonia mòbil, utilitzen sistemes que permeten a les persones amb discapacitat activar l’alarma o rebre informació per vies alternatives a les convencionals: notificacions acústiques, lluminoses, en forma de vibracions... mòduls de comunicació adaptats a persones amb discapacitat auditiva, maneig de la pantalla a partir de moviments del rostre, dissenys de menú simplificats, adaptats i personalitzables...
Durant l’acte d’avui, també s’han exposat d’altres tecnologies amb finalitat social de la Creu Roja. D’una banda, s’han presentat l’equip tecnològic, dotat amb un ordinador portàtil i 25 tablets, que farà servir l’Equip de Sensibilització i Informació en Emergències (ESIE) de Creu Roja Joventut. Aquest equip té la funció d’atendre infants i joves en situacions d’emergència, per tal que la situació d’excepcionalitat de l’emergència els afecti el mínim possible. A través de les tablets, es pretén que es puguin connectar a aplicacions de lleure i educatives. D’altra banda, s’han exposat les ulleres de realitat virtual (360), que la Creu Roja preveu utilitzar amb finalitats socials i comunicatives, en vies d’estudi.
La presentació ha anat a càrrec d’Antonio García, responsable del projecte de la Creu Roja amb TECSOS, Xavier Díez i Susanna Roig, directors del Centre de Coordinació de l’àmbit d’Intervenció Social de l’entitat a Catalunya, respectivament. També, hi ha intervingut Silvia Delgado, coordinadora de Creu Roja Joventut a Catalunya.
La Creu Roja, al Mobile World Congress
La tecnologia mòbil accessible s’ha presentat a la seu de la Creu Roja, una setmana abans d’exposar-se al festival YoMo (Youth Mobil Festival), que se celebrarà al recinte firal de Montjuïc a Barcelona entre el 27 de febrer i el 2 de març, en el marc del GSMA Mobile World Congress. A l’estand de la Creu Roja al YoMO, els infants i joves podran experimentar amb els diversos models de la tecnologia mòbil accessible.
Durant el Mobile World Congress, la Creu Roja participarà en dos espais més. D’una banda, en l’espai general del Congrés, estarà present de la mà de TECSOS a l’estand de Vodafone, per exposar també els darrers avenços del servei de teleassistència. D’altra banda, estarà en el 4 Years From Now (4YFN), la plataforma de negocis dedica a les startup del Mobile. En el 4YFN, el proper 28 de febrer, es lliuraran els “Premis Creu Roja a la innovació tecnològica aplicada a finalitats humanitàries”, corresponents a la seva primera edició. Aquests guardons premien desenvolupaments tecnològics per a dispositius Smartphone, corresponents a tres categories: “Vida activa” (per promoure l’envelliment actiu i l’autonomia personal de les persones grans i millorar la qualitat de vida de les seves cuidadores i cuidadors), “Salut constant” (per millorar l’autonomia i el seguiment continuat de la salut les persones grans) i “Aplicació Infància-Jove” (per millorar la qualitat de vida i l’autonomia dels infants i joves).