Durant la jornada electoral, l'entitat va desplegar voluntariat de salut comunitària a diversos municipis per sensibilitzar al carrer sobre les mesures de prevenció (distància social, repartiment de mascaretes, ús de gel hidroalcohòlic...).
Amb motiu de les eleccions catalanes del 14-F, la Creu Roja va dur a terme el servei especial d'acompanyament als col·legis electorals de votants amb mobilitat reduïda que no compten amb xarxa familiar o altres recursos per desplaçar-se i exercir el seu dret a vot. En aquesta ocasió, 30 assemblees locals i comarcals de l'entitat arreu de Catalunya van oferir aquest servei a un centenar de persones usuàries amb el suport de 222 voluntaris i voluntàries.
Tot i que hi va haver un lleuger descens en el nombre de sol·licituds, atribuïble al context de pandèmia i a l'augment de les votacions per correu, el nombre persones voluntàries s'ha doblat respecte a les darreres eleccions amb l'objectiu de reforçar els dispositius de seguretat davant la Covid-19. En aquesta línia, s'han millorat els protocols per garantir un entorn segur i el compliment estricte de les mesures de prevenció per protegir tant les persones usuàries com els voluntaris i voluntàries que van realitzar el servei.
Les assemblees que van oferir els acompanyaments van ser l'Alt Penedès, Alt Maresme, Baix Llobregat, Barcelona, Barcelonès Nord, Caldes d'Estrac, Cornellà, El Masnou-Alella-Teià, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat-St. Just Desvern, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Maresme centre, Mataró, Moianès, Muntanya de Montserrat, Sabadell, Sentmenat, Terrassa, St. Joan Despí, Camprodon, La Garrotxa, Llagostera, Palafrugell, Palamós, St. Feliu de Guíxols, Sta. Coloma de Farners, Alt Camp, Baix Penedès i Reus.
Mitjançant aquesta iniciativa, la Creu Roja vol contribuir a garantir el dret a vot de forma secreta de les persones amb problemes de mobilitat i que no compten amb recursos o xarxa social per traslladar-s'hi. Les sol·licituds van arribar a les diferents assemblees tant a través dels ajuntaments com de particulars.
Els acompanyaments es van realitzar per dues vies en funció de les necessitats de cada persona. D'una banda, el personal de la Creu Roja facilitarà el trasllat de votants amb mobilitat reduïda fins als col·legis electorals amb vehicles de transport col·lectiu, adaptats, sanitaris i de proximitat, mentre que, en d'altres casos, l'acompanyament es farà a peu.
Voluntariat per sensibilitzat sobre mesures preventives
D'altra banda, durant la jornada electoral l'entitat va desplegar promotors voluntaris de salut comunitària per sensibilitzar al carrer sobre les mesures preventives a prendre (distància social, repartiment de mascaretes, ús del gel hidroalcohòlic...). Castellar del Vallès, Cornellà, Lleida, Mollet i Terrassa són alguns dels municipis on, a demanda dels ajuntaments, es van fer intervencions de sensibilització.
A diverses localitats la Creu Roja també va donar suport en la gestió de cues i va intervenir per garantir l'accessibilitat als centres electorals ja que, a causa de la necessitat d'ampliar enguany el nombre de col·legis on votar, els nous espais habilitats no sempre compten amb totes les facilitats per als col·lectius amb dificultats de mobilitat.