Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

04/05/2022
Creu Roja Joventut desemmascara el ciberbullying

Perquè enfront de l'assetjament escolar, tothom compte, especialment els propis joves, Creu Roja Joventut llança en el marc de la commemoració del 2 de maig, Dia Mundial Contra l'Assetjament escolar la seva campanya                     "Desemmascara el ciberbullying" per a conscienciar a la població sobre els riscos que pot causar i els seus efectes en els menors, així com divulgar canals de denúncia i compartir exemples de bones pràctiques en xarxes, des de Creu Roja Joventut creiem important donar respostes àgils per a la detecció, però també és important assenyalar el valor de la prevenció,que requereix de bones pràctiques educatives que intentin evitar els escenaris d'assetjament que comprometen el desenvolupament personal de els nens, nenes i joves, destaca Paula Rivarés, directora de Creu Roja Joventut.

Imatge de complement

Perquè enfront de l'assetjament escolar, tothom compte, especialment els propis joves, Creu Roja Joventut llança en el marc de la commemoració del 2 de maig, Dia Mundial Contra l'Assetjament escolar la seva campanya "Desemmascara el ciberbullying" per a conscienciar a la població sobre els riscos que pot causar i els seus efectes en els menors, així com divulgar canals de denúncia i compartir exemples de bones pràctiques en xarxes, des de Creu Roja Joventut creiem important donar respostes àgils per a la detecció, però també és important assenyalar el valor de la prevenció, que requereix de bones pràctiques educatives que intentin evitar els escenaris d'assetjament que comprometen el desenvolupament personal de els nens, nenes i joves, destaca Paula Rivarés, directora de Creu Roja Joventut.
 
L'assetjament escolar, encara que no és un fenomen nou, sí ha cobrat en els últims anys una nova dimensió ja que s'estan donant nous mètodes per a exercir-los, principalment a través de les xarxes socials. La irrupció de les noves tecnologies i les xarxes socials en el dia a dia dels joves i en la manera de comunicar-nos ha propiciat una evolució de l'assetjament escolar cap al que s'ha denominat ciberbullying, o cosa que és el mateix, l'assetjament per internet que s'exerceix des d'amb comentaris molestos fins a la humiliació, difamació o amenaça entre joves, i en els casos més greus, arribant al sexting.
 
El ciberassetjament ha irromput en els centres escolars, i a diferència del maltractament entre iguals que es desenvolupa en els centres físics, el ciberbullying afecta a l'alumnat també fora del centre i en horari extraescolar. A més, amb les eines virtuals desapareixen les barreres, i la sensació d'impunitat augmenta, per la qual cosa des de Creu Roja Joventut veuen imprescindible actuar com més aviat millor i detenir la situació abans que les conseqüències puguin perpetuar-se en el temps.
 
La falta de sentiment de culpabilitat de l'agressor al no veure el mal que causa, l'anonimat, l'activitat a qualsevol hora del dia o la perpetuïtat de les xarxes són factors del ciber assetjament que ho fan molt perillós.
 
Centres educatius i familiars han de conèixer l'existència d'aquesta pràctica i implicar-se i actuar per a erradicar qualsevol situació d'assetjament; per a això, es fa necessari involucrar a tota la comunitat en processos de formació, informació i sensibilització sobre l'ús saludable i raonable de les Tics. En aquest sentit, s'insisteix que la prevenció és clau per a aconseguir erradicar la violència, amb informació i oferint alternatives per a resoldre conflictes amb els quals la població pugui trobar-se, per a posar fi a totes les seves manifestacions. Tenint en compte això, oferir alternatives a la violència i habilitats socials per a resoldre els conflictes sense violència és la tasca fonamental de la labor preventiva que desenvolupa Creu Roja Joventut en aquest àmbit.
 
L'acció de Creu Roja Joventut contra el bullying i el ciberbullying
Davant aquesta situació Creu Roja Joventut desenvolupa en tot el territori nacional activitats de prevenció i educació en valors i convivència que frenin l'assetjament escolar.
 
Hem treballat recentment en un protocol d'actuació davant casos d'assetjament escolar en espais d'educació formal i no formal, per a donar una resposta senzilla, ràpida i unificada que protegeixi la persona que sofreix bullying, postil·la Rivarés, a més, des de fa més de 20 anys, som presents en centres educatius realitzant prevenció i sensibilització a través de tallers sobre tots els tipus de violència, dins del projecte de Prevenció de Conductes violentes.
 
Des de 2019 també està en marxa el projecte Generant convivència enfront de l'assetjament escolar, un fòrum d'intercanvi d'experiències i bones pràctiques per a la prevenció dirigit a professionals de l'educació principalment. En general, ens trobem sempre molt bon acolliment sobre aquest tema. Exemple d'això són les més de 250 persones que van acudir tant de manera presencial com en línia a l'última edició de les jornades celebrades a l'octubre del 2021.
Ciudad Real, Zamora, Pontevedra i Andalusia, a més de la jornada, acolliran un dels quatre seminaris especialitzats en els quals, a més, es tractaran les noves tendències de l'assetjament escolar accentuades després de la situació viscuda per la COVID-19.
 
Creu Roja, a més, realitza formacions en línia en obert sobre aquest mateix tema de cara per a la població general, i recomanant-la a tots els col·lectius que interactuin amb nens i nenes en l'àmbit educatiu.
 
Totes les dades dels anys anteriors de la campanya del 2 de maig mostren que la població està interessada en aquest fenomen i en la seva erradicació; en el 2021 la campanya es va realitzar en 44 províncies i 206 assemblees en tot el territori nacional. Un total de 682 persones voluntàries han desenvolupat les activitats de la campanya, en concret, 41 activitats de carrer, arribant a 1.086 persones, i 387 activitats en centres educatius, arribant a 8.431 persones, detalla Paula Rivarés.
 
Nou projecte: prevenció i sensibilització sobre la no discriminació i promoció de la igualtat de tracte
El projecte "Prevenció i sensibilització sobre la no discriminació i promoció de la igualtat de tracte" pretén ser l'impulsor de difusió d'informació i prevenció sobre la identificació de discurs d'odi, reconèixer i lluitar contra la desinformació en la població jove, a través de la creació de contingut adaptat a les diferents xarxes socials on els i les joves es relacionen.
 
Amb el contingut generat sobre les diferents esferes on es produeix la major desinformació (antisemitisme, aporofobia, creences o pràctiques religioses, persona amb discapacitat, orientació sexual i identitat de gènere, racisme/xenofòbia, ideologia, discriminació per sexe/gènere, discriminació generacional, discriminació per raó malaltia i antigitanismo), es pretén fer conscient a la població jove de la importància de crear espais segurs on es generin discursos lliures d'odi i que afavoreixin les inclusió i el respecte mutu.
 
Les accions realitzades en el projecte se centren, sobretot. en aquelles xarxes socials on la interacció de la població jove és major. El material creat per Creu Roja Joventut servirà per a fomentar el desenvolupament del pensament crític i per a reconèixer discursos d'odi en internet i xarxes socials, tenint en compte les diferents necessitats entre homes i dones.
 
A més, es realitzaran dues formacions en línia per a voluntariat i persones de fora de l'organització interessades a adquirir coneixement sobre aquests temes: el 28 d'abril amb Stop Rumors i Andalusia Acull: "Com detectar rumors i posar fre a l'odi"; i el 10 de juny juntament amb Newtral "Lluitar contra la desinformació: sense verificar, no comparteixis".