Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

22/02/2023
Un món sense barreres auditives, l'ajuda a persones sense llar i joves pel canvi, protagonistes de la VII edició dels Premis de Tecnologia Humanitària de Creu Roja

Millorar la vida de les persones és l'objectiu de les tres entitats guardonades per Creu Roja en la VII edició dels seus Premis Tecnologia Humanitària, uns premis que van néixer en 2016 per a promoure el disseny i ús humanitari de la tecnologia en la seva acció amb els col·lectius desfavorits. Llum, Visualfy i l'Acadèmia Solferino són els reconeguts en les categories ‘Impacte’, ‘Impuls’ i ‘Creu Roja’, respectivament.

Els premis d'aquesta edició, que contribueixen a l'interès per l'acció humanitària dels tecnòlegs i guardonen als qui creguin projectes que fomenten l'ús humanitari de la tecnologia, es lliuraran en el Mobile World Congress de Barcelona el pròxim 2 de març amb la presència dels premiats i els membres del jurat. Un pas més en la labor de Creu Roja Espanyola en l'impuls de l'aplicació de tecnologies de la informació i la comunicació creatives i innovadores en paral·lel a l'atenció humanitària que Creu Roja realitza diàriament amb els col·lectius vulnerables.

Tecnologia per a ajudar a les persones sense llar

Es podria deixar prepagado un cafè perquè una persona sense llar pugui passar i prendre-s'ho quan vulgui? Laëtitia Launet i l'equip de Llum van imaginar aquest acte de solidaritat i el faran realitat amb l'ajuda del reconeixement que també li dona ser un dels guanyadors dels premis de Creu Roja: “crear un mapa de serveis és el primer objectiu que volem aconseguir, un mapa que reculli tots els establiments en els quals es poden deixar prepagados serveis per als qui viuen en situació de carrer, des de taquilles per a guardar els seus estris fins a cafè, menjar calent o qualsevol altre producte que puguin necessitar”. Llum no és només una aplicació per a oferir ajuda directes, sinó que el seu potencial va més enllà. “Volem eliminar els prejudicis”, compte, “veure a una persona sense llar asseguda al nostre costat en una cafeteria, i recopilar informació també per a realitzar estudis amb els quals analitzar la situació de les persones sense llar per a proposar solucions”.

Avui dia, més de 33.000 persones a Espanya estan en situació de carrer; l'indicador d'aquesta innovadora proposta en un establiment permetria a qualsevol persona donar directament un producte a una persona usuària, que igualment, podria consultar en el seu mòbil, en la web, o directament veient l'indicador, on pot dirigir-se per a accedir a aquests productes o serveis. Per a fer-ho possible, qualsevol establiment comptaria amb un sistema que registra aquestes vendes prepagadas per altres usuaris, i el consum d'aquestes, la qual cosa permet analitzar fins i tot zones amb més o menys recursos, i major o menor població al carrer. Fins al moment, les pimes contactades “reben molt bé la idea, i s'animen a participar”, tenint en compte que no els suposa cap cost addicional i no afecta al preu dels seus productes, la qual cosa els permet augmentar directament les seves vendes entre un públic que, d'una altra manera, no li ho podria permetre.

Fer realitat aquesta idea serà el pròxim pas per a Llum, que va trobar els premis de Creu Roja com “una de les poques oportunitats en les quals es premia la idea, sense ser una start up i que suposa l'empenta que necessitàvem per a poder llançar-lo, donar-li visibilitat i guanyar la confiança i finançament que ens falta”.


Un món sense barreres: Visualfy

Si caminem pel carrer, les voreres estan rebaixades per a persones amb mobilitat reduïda i les rajoles ratllades o puntejades indiquen a les persones cegues per on és el camí. No obstant això, en el món avui, hi ha el doble de persones sordes, que cegues, però les ciutats no estan adaptades a la seva discapacitat auditiva. Visualfy, conscient d'aquesta problemàtica, ha dissenyat un sistema per a traduir els sons en una altra mena de senyals recognoscibles per les persones sordes per a adaptar les ciutat a les seves necessitats. Així, amb notificacions push en el mòbil, en una polsera intel·ligent, o mitjançant la il·luminació, pretén avisar a les persones amb discapacitat auditiva de perills, o fins i tot l'avís de tancament d'un servei.

A través d'un potent hub principal que escolta tot al seu voltant i processa el so sense necessitat de connexió a la xarxa, s'identifiquen alertes, sirenes, i fins i tot el plor d'un bebè, ja que el sistema es pot configurar específicament per a cada persona que l'usa. Els senyals es converteixen en una notificació, per exemple, que es mostren en la pantalla del mòbil, en el rellotge intel·ligent, o que canvien o fan parpellejar les llums de l'habitació, de tal manera que la persona sorda rep tota la informació del que ocorre en el seu entorn. Compte Manel Alcaide, director de Visualfy el cas d'una usuària que els va agrair que el sistema li avisés que la seva filla plorava mentre el seu anterior sistema no emetia cap mena de senyal, i va mostrar la seva tristesa i preocupació per totes aquestes vegades en les quals podia haver ocorregut el mateix, “i com a mare no va acudir a veure què li ocorria a la seva petita”.

Portat a gran escala, estacions de metro com la de Sol (Madrid) canviarien la seva il·luminació, i fins i tot podrien mostrar missatges en dispositius personals per a avisar, no sols dels perills, sinó també dels retards o qualsevol informació d'utilitat. En un museu, o una biblioteca, aquest sistema també permetria a les persones sordes saber que s'ha avisat del pròxim tancament de la instal·lació, habitualment anunciat per megafonia, a través de sistemes alternatius.

A la seva funcionalitat principal, també se li afegeixen altres com a adaptacions en Llengua de signes, o instal·lació de bucles magnètics, la recepció d'informació d'interès de llocs adaptats al sistema si es desitja, o la transcripció en temps real de la veu en text en qualsevol dispositiu mòbil i en més de 100 idiomes. Aquest reconeixement de veu també pot passar a text els missatges de megafonia.

Visualfy ha estat reconeguda com a empresa BCorp, i és que a més de tenir a persones sordes treballant en la seva plantilla -el que els dona avantatge per a perfeccionar el sistema-, també treballa les dades amb la màxima protecció legal, assegurant així que el so gravat en tot moment és inaccessible per a qualsevol hacker de la xarxa, ja que es processa l'àudio en el propi dispositiu, sense sortir a internet i a més, és eliminat una vegada ha estat reconegut.

Per a Manel Alcaide “el més difícil és treballar amb un impacte social real; aquí estem per convicció, no per obligació”, i és que les seves metes estan més vinculades als resultats en l'usuari que als econòmics, una cosa difícil d'entendre en el món empresarial.

“Avui dia les tecnologies s'adapten a comandos per veu, però qui es recorda de les persones sordes? Per sort, entitats com Creu Roja ho fan, i no sols revisen i aposten per la inclusió, sinó que ens premien a nosaltres per fer que la tecnologia solucioni els problemes de les persones”.


Transformació i innovació per al futur: Solferino Academy

El tercer dels premis d'aquesta edició recau en Solferino Academy, la iniciativa de la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR) i de les seves Societats Nacionals per a ajudar a la xarxa de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, com a reconeixement als seus diferents projectes per a impulsar i donar suport a la innovació i el canvi en el món.

Un dels objectius de l'equip és ajudar les societats nacionals a posar a la llum i realitzar el potencial innovador de milions de voluntaris enfront dels problemes que enfronten les diferents comunitats per a provar-les i implantar-les i afavorir el seu creixement i desenvolupament gràcies als seus més de set milions de joves voluntaris per tot el món. Un increïble equip humà constituït d'individus situats a Amèrica Llatina, Europa, i Àfrica, que des de l'enginy, la passió i creativitat promouen un canvi necessari, democratitza i emfatitza el poder d'innovació de les voluntaris per a abordar els desafiaments humanitaris d'avui i de demà. El seu treball ha destacat i donat suport a accions relacionades amb la violència domèstica fins a la salut mental en comunitats locals.

“Estem molt orgullosos d'aquests voluntaris, molts sent joves, que aconsegueixen fer coses increïbles amb idees molt provocatives sobre el canvi en el món i la forma en què les organitzacions col·laboren en el canvi, amb especial focus en quins podrien ser les implicacions d'això per a la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja”. Així l'expressa Shaun Hazeldine, Líder de l'Acadèmia Solferino de la FICR, que reconeix al seu torn la importància del diàleg entre els líders sènior i les noves maneres d'abordar alguns d'aquests problemes, al costat del d'aquesta posada en comú dels més veterans amb les joves que estan emergint com a superestrelles i líders en la xarxa.

La seva labor, a més, inclou la reflexió i disseny estratègic de les decisions que es prendran en els pròxims anys, escanejant el futur per a comprendre els canvis, explorar el potencial del que està per venir i les implicacions per a la Creu Roja i La Mitja Lluna Roja com a organitzacions humanitàries. Per a això l'Acadèmia Solferino està treballant amb Societats Nacionals en l'elaboració de guies pròpies que els doni suport en l'establiment de sistemes que puguin suportar més innovació. “Tractem d'ajudar les persones a pensar bé i a reflexionar sobre quin tipus de cultura necessitem i les polítiques, sistemes i enfocaments que necessitem que ens permetran ser més àgils per a poder saber, navegar, moure'ns ràpidament, capitalitzar-les o mitigar el risc”.

“ El problema no és que no tinguem bones idees o que no tinguem programes innovadors, és el sistema que és un molt gran, antic i difícil” Per això, tractar de donar suport a la creació de relacions amb grups de joves “molt ràpids, dinàmics i experts tecnològics que volen moure's ràpidament per a tenir impacte real davant desafiaments com la pandèmia, el clima, la desigualtat, la discriminació o la pobresa, amb canvis estructurals a més llarg termini perquè les persones tenir una vida millor i més sana”.

“Aquest premi ens dona l'oportunitat de perfilar i celebrar alguns dels increïbles treballs que s'estan realitzant i donar a conèixer l'impressionant enginy, els valors humanitaris i l'ètica subjacents a l'esforç d'aquests joves”.