Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

06/06/2023
‘Fes-te amb totes! Ah… que no pots’, la campanya de Creu Roja Joventut i Creu Roja pel Dia Mundial del Medi Ambient

Amb aquesta campanya es pretén incentivar la reflexió sobre com la conservació de la biodiversitat contribueix a l'equilibri dels ecosistemes, a la regulació del canvi climàtic i a la sostenibilitat ambiental.
Dins de les seves activitats mig ambientals, Creu Roja pretén reforestar en 2023 prop de 145 hectàrees del seu pla CO(*MPENSA)2
Creu Roja llança en obert una calculadora virtual per a conèixer la nostra petjada de carboni
Creu Roja Joventut i Creu Roja conviden a la reflexió sobre la conservació de la biodiversitat i la seva contribució a l'equilibri dels ecosistemes, a la regulació del canvi climàtic i a la sostenibilitat ambiental en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).

Per a això, posa en marxa la seva campanya ‘Fes-te amb totes! Ah… que no pots’, en la qual ironitza sobre la impossibilitat de poder col·leccionar, com si d'un joc de cromos es tractés, les imatges de totes les espècies a causa de la seva extinció per problemes mediambientals; d'aquí, que s'incideixi en la necessitat de prendre consciència sobre la importància de la biodiversitat i el compromís individual de tota la població per a adoptar comportaments que ens ajudin a conservar totes les espècies.

Des de l'any 2000 al 2020 van desaparèixer un total de 590 espècies a tot el món; pot ser que semblin poques, però implica que, cada dues setmanes, una espècie s'ha extingit. La riquesa i diversitat de les espècies en el medi natural assegura que puguin dur-se a terme tots els processos biogeoquímics essencials per al desenvolupament de la vida, com el cicle de l'aigua o del carboni, la pol·linització o la cadena tròfica.

Emmarcada dins del marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per les Nacions Unides en 2015, Creu Roja Joventut i Creu Roja mantenen el seu ferm compromís en la protecció del medi ambient, la sostenibilitat i l'acció pel clima. Creu Roja està compromesa amb les persones i el medi ambient, ja que és el lloc on habitem, i per això és necessari cuidar-lo i frenar el canvi climàtic. És per això, que té el ferm compromís que es redueixi el nostre impacte en el medi ambient, i en què es compensin aquelles emissions impossibles d'eliminar, i és que tota la participació de la societat en activitats mediambientals, tornen a revertir en la mateixa societat: cada persona forma part de la cura i la transformació del seu entorn, que ha de tendir a ser cada vegada més sostenible. Creu Roja funciona com a motor de canvi i fomenta la corresponsabilitat, mobilitza i organitza activitats amb la societat i les institucions per a ser millors i es parteix d'aquesta transformació que canvia vides, evita els grans desastres naturals i emergències provocats pel canvi climàtic, i està més capacitada i formada per a actuar, aprofitar els recursos naturals i buscar noves vies de desenvolupament sostenible.

 

La calculadora de C02
El compromís de Creu Roja és maximitzar la sostenibilitat mediambiental, mesurar, i reduir ràpidament les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en totes les activitats. Per a això, ha posat en marxa una calculadora d'emissions, una iniciativa pròpia per a calcular la teva petjada de carboni personal i la del teu entorn (l'empresa en la qual treballes, la teva família, etc.).

La calculadora, a més, compta amb informació útil sobre per què és important i com s'ha de reduir la petjada de carboni, amb consells pràctics i amb les eines que Creu Roja posa a disposició. ​

La calculadora, que es llança al juny de 2023, està disponible en la seva pàgina web

 

CO(*MPENSA)2 superarà les 100 hectàrees en 2023
Creu Roja, a nivell intern, també aplica aquesta filosofia i treballa per a eliminar per complet la seva petjada de carboni abans de 2030. Les emissions imprescindibles que no pugui reduir de la seva activitat, les compensa amb reforestacions amb les quals recupera la biodiversitat, però a més també fomenta l'ocupació verda, promou la recuperació d'espais tradicionals i sensibilitza a la població sobre com protegir i transformar l'entorn.

L'any 2023 l'ha començat amb més de 400 persones voluntàries d'Andalusia reforestant més de 5.000 arbres en ple Parc Natural Sierra de les Neus, en El Burg (Màlaga), una xifra que equival a més de 95 tones de CO2 compensades de la seva activitat. Bona part d'aquests arbres han estat cedits per la Junta d'Andalusia, però també molts d'ells han estat conreats pel voluntariat de Creu Roja a través d'un projecte mediambiental que es desenvolupa en el veí municipi de Yunquera, on l'Organització gestiona un viver singular i únic en la zona, amb el qual s'està contribuint a la recuperació del pinsapo (espècie endèmica i en risc d'extinció).

Vuit-cents quilòmetres direcció nord es va produir una altra fita mediambiental el mes de març, amb l'aliança entre l'administració Navarresa i Creu Roja i el seu objectiu de reforestar 10 hectàrees de muntanya en Arazuri i Aibar, terrenys que van sofrir un incendi forestal el 2017.

Un altre punt essencial dins d'aquest projecte ha estat La Rioja, concretament l'entorn natural del municipi d'Albelda de Iregua, on el mes de març passat va acabar una reforestació de gairebé 29 hectàrees, amb prop de 35.000 arbres al llarg de tres parcel·les municipals. Les tones de CO2 absorbides en condicions òptimes superarien les 5.300 tones, una xifra que es correspon al 25% de les 21.000 tones emeses per Creu Roja en tota Espanya.

Finalment, una altra acció per a conservar la biodiversitat dels boscos espanyols mitjançant la reforestació ha estat la duta a terme dins de la finca pública El Borril, titularitat de la Diputació provincial de Toledo i situada en el terme municipal de Polán, on s'ha restaurat una superfície de 1,25 hectàrees.

Al llarg de 2023 Creu Roja té previst restaurar espais per un total de 143 hectàrees entre: Huelva (47,5 ha), Màlaga (12,06 ha), Teruel (1,5 ha), Navarra (10 ha), Guadalajara (4,26 ha), La Rioja (28,94 ha) i Ciudad Real (39,2 ha).