Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

12/07/2023
La campanya de prevenció de lesions medul·lars per una capbussada insisteix en una crida a la prudència dels banyistes

Amb el missatge en xarxes #ConCabezaSí, #DeCabezaNo, la Creu Roja i la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme se sumen enguany al costat de l'Hospital Nacional de Paraplègics, la SERMEF i ASPAYM en la campanya #Zambullidas2023 per a prevenir les lesions medul·lars, comunament tetraplegies, per aquesta causa.
Segons l'últim balanç de la Direcció Mèdica de l'Hospital Nacional de Paraplègics; de les 8 persones ingressades per una dolenta capbussada durant 2022, en 6 casos la lesió va succeir en piscines, la resta a la platja i en un pantà, gairebé tots els casos amb resultat de tetraplegia.

Toledo, juny de 2023.- Davant l'obertura generalitzada de les piscines públiques i privades i l'augment d'activitat aquàtica en platges, rius i pantans, l'Hospital Nacional de Paraplègics, juntament amb la Societat Espanyola de Rehabilitació i Medicina Física (SERMEF), la Federació Nacional ASPAYM, Creu Roja i la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme s'alien enguany per a insistir a la societat en el missatge de prudència com la mesura preventiva més eficaç que eviti conseqüències indesitjables, com una lesió medul·lar.

La campanya, l'eslògan de la qual enguany és “Amb cap sí, de cap no”, tindrà especial protagonisme en xarxes socials amb els etiqueta #Zambullidas2023, #ConCabezaSí i #DeCabezaNo, i missatges que recordin als banyistes la importància de l'observació i la prudència per a prevenir una lesió medul·lar a conseqüència d'una inadequada capbussada.

Material per a la seva difusió
Les entitats que participen en la campanya difondran aquests continguts en les seves xarxes socials @SanidadCLM, @HNParaplejicos, @SERMEF_és, @ASPAYMNACIONAL, @RFESS1, @CruzRojaEsp

Així mateix, s'usaran cartells i infografies amb indicacions i consells abans de tirar-se a l'aigua. A més, es posarà a la disposició d'ajuntaments, comunitats de veïns i qualsevol entitat que gestioni un espai aquàtic amb banyistes cartelleria digital i material per a imprimir-lo en alta qualitat i situar-ho en piscines públiques i privades, en platges, rius i en zones de bany de tota Espanya.

La cartelleria digital es pot trobar en les webs de les institucions participants: Hospital Nacional de Paraplègics, www.hnparaplejicos.sescam.castillalamancha.es e www.infomedula.org; ASPAYM Nacional, www.aspaym.org i www.comunica.aspaym.org; la Societat Espanyola de Rehabilitació i Medicina Física, https://www.sermef.es; la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, https://rfess.es/, i Creu Roja, https://www.cruzroja.es/

Ingressos per capbussades

Segons dades facilitades de l'últim balanç d'ingressos pel director mèdic de l'Hospital Nacional de Paraplègics, el Dr. Antonio Juan, «l'any 2022 van ingressar a l'hospital 8 persones amb lesió medul·lar traumàtica causada per capbussada. Les vuit persones afectades van ser homes, amb edats compreses entre els 16 i els 47 anys, amb una mitjana de 24,9 anys, edat sensiblement inferior a la de qualsevol altre subgrup de pacients amb lesió medul·lar de causa traumàtica».

«Els vuit homes afectats van tenir lesions cervicals, en la part més alta de la columna vertebral», afirma el director mèdic del HNP, el Dr. Antonio Juan Pastor, qui observa que «el 75% dels pacients que van ingressar en el nostre centre per aquesta causa s'havien lesionat en capbussar-se en una piscina, és a dir, en un mitjà aparentment controlat».

Les lesions cervicals són les potencialment més greus d'entre les diferents lesions medul·lars, ja que les que es produeixen a l'altura de les primeres vèrtebres cervicals poden afectar la respiració, fins i tot ser causa de mort. «En aquelles en les quals el pacient sobreviu són causa de diferents graus de tetraplegia, és a dir d'afectació de la mobilitat de braços i cames, a més de causar disfuncions en la micció i en la defecación (bufeta i intestí neurogens) i en l'activitat sexual. Per tant, deixen seqüeles que afecten molt seriosament a l'estil de vida de les persones que sofreixen aquest tipus de lesions. En el cas de lesions cervicals incompletes, la recuperació esperable és major i menors les seqüeles, això sí, després d'una llarga i dificultosa rehabilitació», explica el Dr. Antonio Juan.

Des de la Federació Nacional ASPAYM, la seva presidenta Mayte Gallego assenyala que «any a any veiem com aquests accidents de terribles conseqüències es deuen no sols a una falta de prudència, sinó a un excés de confiança». Per a Gallego, «les dades d'enguany així ho corroboren: ho veiem en el perfil de les persones ingressades; nois joves que es lesionen fins i tot en zones aparentment més segures, com les piscines enfront dels espais oberts».

La presidenta de Federació Nacional ASPAYM insisteix que «és important moderar el nostre entusiasme» i recorda les dues precaucions essencials a l'hora de llançar-se a l'aigua per a prevenir una lesió medul·lar: «Hem d'assegurar-nos prèviament de la profunditat real i tirar-nos sempre amb les mans per davant», recalca.

Extremar la precaució

La presidenta de la Societat Espanyola de Rehabilitació i Medicina Física (SERMEF), la Dra. Carolina De Miguel, insta «a tota la població a extremar la precaució en qualsevol mitjà aquàtic i a seguir dues senzilles pautes per a prevenir aquestes lesions: conèixer la profunditat de la superfície aquàtica i evitar tirar-se de cap. Els metges rehabilitadors, entre moltes altres patologies, tractem les lesions medul·lars, i destaquem que es poden evitar sent prudents. Quan estem en aquests entorns estiuencs les persones tendim a estar més relaxades, però és necessari no baixar la guàrdia. Diversió i relax amb prudència és possible».

La presidenta de la SERMEF subratlla que «en la mar o en el riu, quan l'aigua està tèrbola i no es veu el fons, pot haver-hi una branca o una roca oculta». Destaca també que «s'ha de tenir en compte que les ones i els corrents poden canviar la distància al fons, encara que ens banyem dos dies consecutius. En les piscines també cal tenir precaució».

«Recomanem introduir-se en l'aigua de manera tranquil·la i amb cura, valent-se de les vores del perímetre aquàtic i evitar riscos llançant-se a l'aigua de cap, dempeus estil escuradents o fent tombarelles o girs. També és necessari evitar llançar-se des de massa altura», afirma la Dra. De Miguel.

Gaudir respectant les normes

Per part seva, des de la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, la seva presidenta Isabel García Sanz recomana consultar al personal encarregat dels serveis de socorrisme i llegir els avisos de seguretat abans de capbussar-se. Insisteix en la importància de «respectar les normes i senyalitzacions de les piscines i les platges per a evitar accidents amb conseqüències irreversibles».

Per a gaudir de l'aigua de manera responsable, García posa l'accent a «conèixer la profunditat de la zona de bany i evitar les capbussades en aigües tèrboles, perquè la falta de visibilitat pot ocultar objectes o estructures subaquàtiques perilloses». Algunes piscines i platges han senyalitzacions específiques que indiquen de llançar-se a l'aigua no està permès a causa de la seva perillositat.

García fa una crida a la prudència i a prendre consciència dels riscos. «En la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme treballem per a promoure la seguretat en els espais aquàtics; on la responsabilitat individual de cada persona exerceix un paper crucial per a evitar accidents».

Els professionals insisteixen que el primer que cal fer quan ocorre un accident és treure a la persona a terra i posar-li en una superfície rígida. És important moure el cos en bloc perquè no es produeixin lesions a nivell del coll i no moure la columna. Comprovar que pot respirar i, si no pot, alliberar la seva via aèria.

A més, recorden que no cal traslladar-li a un centre sanitari en un vehicle particular. És millor cridar als serveis d'emergència. A vegades, si el trasllat no es realitza en les condicions adequades, les lesions que són incompletes poden acabar per fer-se completes.

Per part seva, el doctor Juan Jesús Hernández, de l'àrea de Salut de Creu Roja, insisteix en la importància de «gaudir del temps lliure, però amb seguretat». Per a això, recorda que hem de conèixer i tenir present en tot moment la conducta AVA de prevenció (advertir el risc, valorar els possibles perills i adoptar una actitud segura): «Sempre és millor la prevenció, perquè ‘Prevenir és viure’, i això no implicar reduir el gaudi ni ser negatius. El que no se'ns pot oblidar és que aquesta petita inversió de temps en prevenció, a valorar a què m'exposo, evita complicacions que poden fer malbé les nostres vacances, i que fins i tot poden generar conseqüències per a tota la vida, tant per a la persona com per al seu entorn més pròxim», conclou.