Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

27/07/2023
Consells de la Creu Roja per combatre la calor

L’organització insta a estar pendents de les persones vulnerables del nostre entorn i comprovar l'estat de salut de familiars, amics i veïnat.
Segona onada de calor de l'estiu 2023, en ple període de vacances i amb el curs escolar finalitzat. Això es tradueix en més activitat a la llar amb els menors, més temps a casa, i de vegades, un empitjorament dels hàbits saludables a causa de la pausa en la nostra rutina, la menor pràctica esportiva o la ingesta d'aliments no habituals en la nostra dieta directament vinculats amb les vacances, o fins i tot el temps lliure.

Tot i això, les altes temperatures que s'esperen aquests dies exerceixen una gran pressió sobre els sistemes de salut i de benestar social i podrien posar en risc la salut i el benestar de les persones vulnerables. Per aquest motiu, Creu Roja rellança #ProtegeixTeDelaCalor, la campanya que busca sensibilitzar i prevenir els efectes adversos que provoquen les altes temperatures, tant amb mesures pràctiques per mantenir l'habitatge més fresc, com amb recordatoris d'autoprotecció davant les onades de calor.

La calor pot ser potencialment mortal, encara que es pot prevenir amb accions senzilles i de baix cost; és per això que els efectes de la calor no han de ser menyspreats. Les persones que corren el risc més gran de veure's afectades per la calor són els nens i nenes petits, les persones grans, les persones amb afeccions cròniques de salut (com malalties cardíaques, pulmonars, diabetis i problemes de salut mental), les persones que treballen a l'aire lliure i les persones que viuen aïllades.

Mantenir-se ben hidratat pot reduir els impactes de la calor extrema: una de les formes més eficaces per combatre la calor és avançar-se a la sensació de set. Durant períodes de calor extrems, també cal evitar el consum de begudes que contenen cafeïna i alcohol.
Mantenir-se fresc durant algunes hores al dia pot ajudar el cos a afrontar la calor extrema, hi ha llocs a la ciutat on poder refrescar-se, com ara parcs o zones amb punts d'aigua, així com llacs, piscines, platges i rius on prendre un bany. En aquests darrers casos, és important recordar que els ofegaments accidentals augmenten durant l'època estival.

També és important tenir cura de l'estat de salut de familiars, amics i veïns, per la qual cosa es recomana verificar periòdicament com es troben. Si comencen a mostrar signes d'estrès sever per calor, és imprescindible ajudar-los a refrescar-se ràpidament i cercar assistència mèdica d'emergència si calgués. Els signes de cop de calor o calor extrema inclouen vòmits, confusió, desorientació, pell seca i calenta i pèrdua del coneixement.

Projecte de prevenció davant desastres amb Zurich Seguros
La preparació davant de desastres esdevé imprescindible actualment. Així ho consideren també la Creu Roja i Zurich Seguros, que juntament amb la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja i la Z Zurich Foundation, uneixen forces per reforçar la resiliència de la població davant esdeveniments climatològics extrems. L'objectiu és preparar les persones davant de riscos com inundacions i onades de calor per tal de minimitzar-ne les possibles conseqüències.

A Madrid i València, ciutats on s'està desenvolupant el projecte per considerar-se zones prioritàries on aquests esdeveniments tenen una presència significativa, el primer pas és fer una anàlisi amb el Mesurador de Resiliència Climàtica per a Comunitats de la Z Zurich Foundation mitjançant el qual es mesura el nivell de resiliència davant d'inundacions i onades de calor a través de l'anàlisi de 5 aspectes de la comunitat: humà, social, físic, natural i financer. Això ens ofereix una fotografia d'on es troben les fortaleses i les mancances per tal de contribuir a crear comunitats més preparades.

Després d'aquesta etapa de mesurament, Creu Roja i Zurich tindran una imatge de base de com de preparats davant d'una emergència climàtica es troben barris com Vistalegre o San Cristóbal, a Madrid, o Marxalenes, Ciutat Jardí, L'Amistat, Aiora i La Punta de València .

Segons els resultats, es definiran accions a implantar que en reforcin la resiliència els propers anys perquè, abans de finalitzar el projecte, hagin millorat la seva situació.
L'objectiu final és que aquests esdeveniments negatius impactin el mínim possible a la població que els pateix.

Aquest projecte s’emmarca en tota una línia de treball d’àmbit mundial. Urban Climate Resilience Program, a més de Madrid i València, es desenvoluparà a ciutats d'Austràlia, Malàisia, Itàlia, Turquia i Regne Unit, entre d'altres. Totes entorns urbans que utilitzaran el mateix enfocament de mesurament de resiliència comunitària davant d'esdeveniments climatològics que, segons les seves fortaleses i debilitats, també desenvoluparà les seves activitats concretes per enfortir les capacitats de resposta.

Trucades telefòniques i reforç de les UES
Davant l’onada de calor, la Creu Roja a Catalunya ha posat en marxa una campanya per promoure mesures preventives per disminuir els efectes de les altes temperatures sobre la salut i informar-ne, tant presencialment com a través de xarxes socials o trucades telefòniques, la població general i els col·lectius especialment vulnerables.

A través dels Centres de Contacte de les assemblees locals s’ha potenciat el seguiment telefònic de les persones usuàries de la Creu Roja i s’han intensificat les trucades a col·lectius vulnerables com gent gran, persones amb malalties cròniques i persones amb autonomia limitada o amb addiccions, amb l’objectiu de recordar-los consells bàsics per evitar els efectes de la calor, fer-ne seguiment i detectar-ne necessitats.
També s’han reforçat les Unitats d’Emergència Social (UES) a diversos municipis per atendre les persones sense sostre o que viuen en infrahabitatges.

Consells per mantenir la llar més fresca
Ventileu casa vostra durant la nit si la temperatura exterior és més fresca que la interior.
Durant els moments del dia en què la temperatura exterior és superior a la interior, mantingueu les finestres tancades i utilitzeu cortines i persianes per evitar la major quantitat de sol directe a l'interior de l'habitatge.
Eviteu l'elaboració de menjars copiosos i de llarg període de cuina. Es recomana elaborar receptes fredes. Si no és possible, tapeu les olles per reduir la humitat interior.
Apagueu la major part de dispositius electrònics possible
Consells davant la calor
Davant la calor, mantingueu el cos fresc i hidratat:

Beveu aigua regularment, evitant les begudes ensucrades, alcohòliques o amb cafeïna.
Feu menjars lleugers (amanides, fruites, verdures, gaspatxos…), que ajudin a reposar les sals perdudes per la suor (amanides, fruites, verdures, gaspatxos o sucs).
Davant la calor, vestiu o utilitzeu:

Roba lleugera, de colors clars i que transpiri.
Barrets, gorres, etc. que cobreixin el cap, cara, orelles, temples...
Calçat fresc, còmode i que transpiri.
Ulleres de sol adequades (protecció 100% davant de raigs ultraviolats i radiació blava visible).
Protecció solar a zones exposades de la pell.
Organitzeu les activitats al carrer, al camp…

Centralitzeu les activitats a l'exterior durant les primeres o darreres hores del dia, cap al tard.
Eviteu sortir i fer activitats extenuants (córrer, passejar, fer exercici, etc.) durant les hores centrals del dia.
Si heu de romandre a exteriors:
procureu romandre a l'ombra o lluny de la calor
utilitzeu roba, complements (barret, ulleres de sol, etc.) i calçat recomanat per a la calor.
apliqueu-vos protecció solar adequada a la pell (incloent-hi protector labial) abans de l'exposició (30 minuts abans de sortir de casa) i renoveu-la regularment;
beveu aigua regularment; mengeu aliments lleugers; refresqueu-vos el cap…
Quan sortiu de viatge
No deixeu infants, gent gran ni animals en vehicles estacionats.
Viatgeu amb aire condicionat o obrint les finestres.
Aneu amb compte amb els canvis bruscos de temperatura que es produeixen en entrar o sortir del cotxe.
Hidrateu-vos abundantment durant el viatge.
Davant problemes de salut
Consulteu al vostre metge de referència sobre les mesures suplementàries a adoptar si patiu alguna malaltia de risc.
Continueu prenent els medicaments d'acord amb les recomanacions mèdiques. No us automediqueu.
Mantingueu el contacte amb les persones considerades més vulnerables (trucades o visites) per poder valorar la seva situació concreta i prevenir efectes greus de les altes temperatures.