Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

22/08/2023
Creu Roja recorda que més de 300 milions de persones necessiten assistència humanitària a tot el món

El 19 d'agost es commemora el Dia Mundial de l'Assistència Humanitària, una jornada per a recordar la important labor que realitza el personal d'assistència humanitària.
Es compleixen 20 anys des que l'el 19 d'agost de 2003, un atemptat bomba a l'hotel Canal de Bagdad es va cobrar la vida de 22 treballadors i treballadores humanitaris.

Cinc anys més tard, l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar una resolució per a designar el 19 d'agost com a Dia Mundial de l'Assistència Humanitària, una jornada que rendeix tribut a totes aquelles persones que han perdut la vida durant les labors humanitàries, i les que treballen en zones de conflicte o en territoris on s'han produït desastres. Des de Creu Roja Espanyola, honorem el treball humanitari de tot el personal de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja que canvia la vida de milions de persones a tot el món: persones que necessiten ser protegides i que no són un objectiu.

En el Dia Mundial de l'Assistència Humanitària, és més necessari que mai recordar i protegir a totes aquelles persones que poden veure amenaçades les seves vides pel fet d'ajudar als altres. Fins al moment en 2023, 62 treballadors i treballadores humanitaris han perdut la vida, 84 van resultar ferits i 34 van ser detinguts segrestats. El conflicte a Ucraïna i el conflicte a Sudan –en el qual ja han mort almenys 18 treballadors humanitaris segons informava Nacions Unides a final de juliol– són només dos dels escenaris en els quals més vides s'han perdut.

El personal d'assistència humanitària treballa en les seves comunitats o a milers de quilòmetres de les seves llars per la supervivència, el benestar i la dignitat d'altres persones, aquelles afectades per crisis, conflictes o catàstrofes. Des de les pròpies persones afectades -sempre les primeres a respondre quan es produeix una emergència- fins a la comunitat global que les secunda mentre es recuperen, s'uneixen per a alleujar el sofriment i brindar esperança.

Tot això, a pesar que les normes dels conflictes armats són clares. Aquestes normes, que recull el Dret Internacional Humanitari (DIH), protegeixen especialment les persones que no participen en les hostilitats (civils, personal sanitari, membres d'organitzacions humanitàries) i als quals ja no poden continuar participant en elles (ferits, malalts, nàufrags, presoners de guerra).

Des del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) –l'organització que brinda protecció i assistència a les víctimes de conflictes armats i altres situacions de violència– s'assenyala la importància de l'assistència humanitària en el context actual amb mes de 100 conflictes armats oberts a tot el món; l'impacte d'aquests conflictes juntament amb el canvi climàtic i l'increment del cost dels aliments i els subministraments d'energia, fan que milions de persones es trobin en una situació de vulnerabilitat extrema i necessitin assistència humanitària.

Per tot això, Creu Roja recorda que

No importa la crisi
No importa el durs que siguin els desafiaments
No importa on
no importa qui.
No importa què
Els nostres treballadors humanitaris sempre són aquí, salvant vides.