Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

04/10/2023
Més de 39.000 persones ateses aquest estiu a les platges vigilades per la Creu Roja

La xifra es manté en rangs similars als d'anys anteriors, pesi a l'augment de la visibilitat per ofegaments viscut enguany
A Gàmbia i Gran Canària s'han realitzat tallers de socorrisme
Finalitza la temporada de platges de Creu Roja en la qual finalment han estat 229 els llocs en els quals l'Organització Humanitària ha prestat servei. Des que comencés la campanya el mes de juny, han estat més de 39.000 persones les ateses pels serveis de socorrisme de Creu Roja, amb 144 llocs d'assistència.

Al capdavant del servei han estat 552 persones, entre socorristes aquàtics (387), socorristes sanitaris (102), patrons d'embarcació (50), facultatius i personal d'infermeria.

Segons la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, en els vuit primers mesos de l'any s'han registrat 302 morts per ofegament en espais aquàtics espanyols, la qual cosa suposa un augment del 6.3% enfront del mateix període de l'any anterior, que fins a juliol suposava un 12.66%; aquest augment no ha passat desapercebut entre la societat, que ha viscut un estiu marcat per una major visibilitat d'ofegaments, dels quals el 55.62% es van succeir en platges. No obstant això, a les platges ateses per Creu Roja, les xifres d'atenció es mantenen respecte a 2022 (31.034 en 2023 enfront de 39.166).

Del total d'atencions, 127 d'elles van ser rescats i assistències a embarcacions, i 1.159 a persones rescatades durant la pràctica esportiva en la mar; 843 van necessitar ser traslladades a hospitals i 557 van ser nens i nenes extraviats.

De manera paral·lela, el personal de platges també realitza una important labor de conscienciació amb missatges preventius: són indicacions que els i les socorristes donen a peu de sorra a la població. Només en aquesta temporada estival són més de 350.000 les recomanacions realitzades per a evitar cops de calor, talls de digestió o lesions produïdes pels animals marins, entre moltes altres mesures de precaució.

La major part de les assistències sanitàries estan relacionades amb picades, esquinços, luxacions i altres cures, sense embrago, el component mediambiental també forma part de la intervenció de Creu Roja a les platges espanyoles. La sensibilització a la població i la mobilització de recursos per a la recollida de plàstics i neteja de platges són unes altres de les accions destacades en el dispositiu. D'aquesta manera, Creu Roja manté els sistemes de qualitat i de medi ambient amb certificació ISO 9001/14001 per al seu projecte de ‘Platges’, “la qual cosa ens obliga a estar en situació de millora constant”, recalca Miguel Ángel Sánchez, responsable del servei de Platges de Creu Roja.

Encara que el període de campanya d'estiu dura fins al 15 de setembre, són molts llocs en els quals Creu Roja segueix present fora d'aquesta campanya, especialment en zones on pel clima el turisme o l'afluència de públic en platges requereix d'aquesta presència, com Canàries, on els serveis de salvament estan operatius tot l'any.

Tallers sobre seguretat aquàtica
En Les Pedreres i La Laja, dues platges de Las Palmas de Gran Canaria, s'han realitzat aquest estiu tallers sobre seguretat aquàtica i prevenció de riscos, amb l'objectiu que la població gaudeixi de manera segura de les seves platges. Com prevenir un ofegament, com identificar un corrent de retorn, o quina fauna perillosa pot existir en platges són algunes de les qüestions tractades en el taller.

Formar-se i conèixer a fons un mitjà en el qual la població canària gaudeix gran part de l'any, pot ajudar-los a ser més conscients dels perills i prevenir els riscos que podrien derivar en accident si no se sap com actuar.

Els tallers han comptat amb una part teòrica i una altra pràctica que, en grups de 15 persones, ara ja saben com moure's en l'aigua perquè l'onatge sigui el seu aliat.

Avui mateix, 21 de setembre, es realitza una nova edició després de lloes realitzats al juliol, agost i setembre, i gràcies al seu èxit es mantindran tot l'any.
“que es quedin amb cinc coses de les deu que diem jo ja em dono per satisfet, al final ens dona molta seguretat a nosaltres també com a socorristes el saber que la població coneix i pot identificar els riscos”, comenta Iván Vera, responsable dels tallers.

Aquests tallers complementen les activitats que Ciutat de Mar i Creu Roja realitzen en centres d'ensenyament de primària, secundària, batxillerat i centres d'adults de la capital durant l'any. Gairebé 500 persones van participar entre abril i maig en el programa Salut i Benestar en Platges de Las Palmas de Gran Canaria, un projecte que continuarà amb el curs escolar.

Salvant vides a Gàmbia
Gàmbia és un dels països en els quals més ofegaments es produeixen, en part perquè no tenen formació de natació de cap mena i no disposen d'un dispositiu de socorrisme professional que permeti prevenir o reduir els nombrosos casos de mort per ofegament que succeeixen al país africà. Aquesta situació preocupant s'intenta revertir amb la col·laboració de Creu Roja i les seves formacions sobre socorrisme aquàtic al país; a més d'un programa destinat a la generació d'unes infraestructures que permetin prevenir les morts per ofegament, personal de l'Organització Humanitària de diverses províncies ha acudit a Gàmbia per a impartir una formació de socorrisme. Entre elles, el coordinador de platges de Guardamar, José Luis Oliva; la coordinadora de platges i directora de preventius de València, Macarena Lozano; i un voluntari de Creu Roja Biscaia, Juan Carlos Ureta, formador del País Basc.

El projecte que planteja Creu Roja compta amb un programa en el qual s'han construït quatre cadires de vigilància en platges de la zona, a més d'enviar des d'Espanya material de rescat perquè es realitzi un servei de socorrisme professional. A més, Creu Roja contractarà durant els tres mesos de temporada alta a un equip de 16 socorristes perquè cobreixin les platges del país i demostrar al govern que aquest servei, realitzat de manera segura, és un servei digne i amb garanties de seguretat per a la comunitat de Gàmbia.