Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

11/10/2023
“La salut mental és un dret fonamental, i amb Creu Roja T'Escolta està a l'abast de tot el món”

En el que va d'any, Creu Roja T'Escolta ha rebut 5.660 crides, les mateixes que en el 2020 durant la pandèmia durant l'any 2020 amb la pandèmia
Creu Roja llança la seva campanya “És normal. És de valents” per a visibilitzar, normalitzar, desestigmatizar els problemes de salut mental, i empoderar als qui necessiten alleujament emocional
El Dia Mundial de la Salut Mental se celebra a tot el món el dia 10 d'octubre, amb l'objectiu de crear consciència sobre la importància de la salut mental i promoure l'empatia cap als qui pateixen trastorns emocionals i psicològics. El lema triat per a enguany és ‘Salut mental, salut mundial: un dret universal’.

Creu Roja se suma a aquesta commemoració per a reivindicar l'atenció psicosocial i el suport emocional a l'abast de tots i totes amb la seva campanya ‘És normal. És de valents’, perquè “la salut mental és un dret fonamental”, assenyala Mar Echenique, responsable de Creu Roja T'Escolta, el servei gratuït d'atenció psicosocial que l'Organització Humanitària té a la disposició de tota la població a través del 900 107 917. ‘Creu Roja T'Escolta representa un pas significatiu cap a la creació d'un món on el suport emocional està garantit. En aquest Dia Mundial de la Salut Mental, unim-nos per a construir un futur més saludable i compassiu per a totes les persones”.

La salut mental és un component vital del nostre benestar general, i en moments de crisis, la necessitat de suport emocional es torna encara “més urgent", afirma Echenique. Per això, “estem disponibles per a escoltar, secundar, oferir assistència i acompanyament psicològic i connectar a les persones amb altres recursos que poden marcar la diferència en les seves vides”.

En el que va d'any, Creu Roja ja ha registrat 5.660 crides, una xifra similar a la del passat any, on va haver-hi un creixement del 160% respecte a l'any anterior, per la qual cosa les xifres continuen sent molt significatives, i es mouen en el mateix nivell que en època de confinament i pandèmia.

De l'1 de setembre de 2022 al 31 d'agost de 2023, la xifra arriba fins a les 7.992 trucades ateses; les dones continuen sent les que més demanden aquest servei, en un 55.74%, i per edat, les persones d'entre 50 i 64 anys d'edat realitzen el 35,45% d'aquestes. Si sumem aquest percentatge al dels qui tenen entre 30 i 49 anys (36,46%) concloem que més del 70% dels qui recorren a aquest servei gratuït d'atenció psicosocial són persones de mitjana edat.

Cal destacar que es manté la tendència dels últims mesos de crides realitzades per persones menors d'edat, 6.82% encara que disminueix gairebé a la meitat respecte a l'any anterior que va ser un 12,45%. També continua sent elevat el nombre de crides procedents de persones joves (menors de 30 anys), que constitueixen més d'un 15%, encara que també disminueix respecte a les xifres del període anterior.

El principal perfil de les persones que telefonen és el de persones en situació de vulnerabilitat, sigui com sigui aquesta (51.41%), seguides de les quals es troben malaltes, amb discapacitat, o en situació d'aïllament i solitud no desitjada, que sumeixin gairebé un 20% dels casos. També és elevat el nombre de crides procedents de persones majors, 6.69%, i, sobretot, el de persones cuidadores, dada molt rellevant en tractar-se d'un perfil molt específic i suposar més del 8% de les crides rebudes en Creu Roja T'Escolta.

Per territoris, el 23.71% de les trucades telefòniques procedeixen de la Comunitat de Madrid, seguides d'Andalusia (22.94%) i, per primera vegada, Castella-la Manxa (8.60%).

El 60% dels qui reben l'atenció de Creu Roja T'Escolta contacten principalment per a contenció i suport emocional.

Gairebé el 95% de les persones usuàries han considerat que l'atenció rebuda a través d'aquest telèfon ha estat “bastant o molt útil”, la qual cosa confirma el servei i la seva aplicació entre els qui acudeixen a ell.

En un món que enfronta desafiaments cada vegada majors en matèria de salut mental, en el Dia Mundial de la Salut Mental, aquestes dades marquen un moment crucial per a reflexionar, sensibilitzar i prendre mesures.

Creu Roja va posar en marxa, fa més de tres anys en el marc de la pandèmia, el servei telefònic gratuït ‘Creu Roja T'Escolta: 900 107 917’ com a resposta a la creixent necessitat de suport emocional per a proporcionar un espai segur i confidencial en el qual les persones puguin expressar les seves preocupacions, ansietats i sentiments i rebre l'assistència psicològica que necessiten. Avui dia, poc més del 1.5% de les crides estan relacionades amb la COVID-19.

Des de maig de 2022, ‘Creu Roja T'Escolta’ compta amb servei de traducció que permet atendre les persones en més de vuitanta idiomes diferents; també ha comptat amb atencions puntuals especials, com durant l'emergència del volcà de La Palma, els incendis, o el conflicte d'Ucraïna.

El telèfon de Creu Roja T'Escolta és el 900 107 917 i la crida és gratuïta en tot l'àmbit estatal. L'horari d'atenció al públic és de dilluns a dijous de 10,00 a 14,00 i de 16,00 a 20,00 hores i els divendres de 10,00 a 14,00 h. (una hora abans a Canàries).


És normal. És de valents


La campanya de Creu Roja ‘És normal. És de valentes’ cerca fomentar la conversa oberta sobre la salut mental i ofereix recursos als qui els requereixin. Amb ella, l'Organització pretén visibilitzar, normalitzar i desestigmatizar els problemes de salut mental, i empoderar i animar a l'acció als qui necessiten alleujament emocional; i és que per a Creu Roja cuidar la ment significa també cuidar el benestar general, i per a això és necessari parlar sense tabús sobre això, de manera que es redueixi l'estigma i es promogui el suport mutu.

L'equilibri entre el treball, la vida personal i l'autocura és essencial per a una bona salut mental, i això no discrimina entre diferents edats o grups socials, sinó que s'aplica a totes les persones, de manera universal, motiu pel qual és d'especial rellevància animar a la comunitat a unir-se a recolzar als qui lluiten amb problemes de salut mental, fomentant la solidaritat i el suport mutu.

La salut mental és una mica més que l'absència de trastorns mentals: és un estat de benestar en el qual la persona desenvolupa les seves capacitats i és capaç de fer front a l'estrès normal de la vida, de treballar de manera productiva i de contribuir a la seva comunitat. Sobre aquesta base es pot considerar que la promoció, la protecció i el restabliment de la salut mental ens dota de capacitat col·lectiva i individual per a pensar, manifestar sentiments, interactuar amb els altres, guanyar el manteniment i gaudir de la vida.

A Espanya, més de 2.1 milions de persones pateixen depressió, 230.000 d'elles, greu; el 5% de les persones residents a Espanya són diagnosticades d'ansietat i depressió, però sense diagnòstic clínic, la xifra ascendeix fins al 42.1% en el cas de la depressió, i el 36.9% en el de l'ansietat, i fins a un 14.5% han tingut ideació suïcida. Espanya és, al costat de Portugal, un dels països de l'OCDE on més ansiolítics i antidepressius es consumeixen.

Per a sensibilitzar i treballar per canviar aquestes xifres, amb la campanya ‘És normal. És de valents’, Creu Roja organitzarà tallers de sensibilització en tota Espanya en centres educatius i altres entitats, així com activitats de sensibilització i prevenció al carrer, i distribuirà material divulgatiu sobre aquest tema amb consells per a gestionar l'ansietat o gestionar conflictes, entre altres.