Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

17/10/2023
Creu Roja té més de 270 receptes saludables per a ‘Què ningú es quedi enrere!’

Emmarcades en la seva estratègia de ‘Alimentació conscient’ per a promoure una alimentació adequada, saludable i sostenible
Avui dia, és poc freqüent que s'associï el fet de tenir una bona alimentació amb una persona grassa
La Creu Roja llança la campanya ‘Alimentació conscient: Què ningú es quedi enrere!’ en el marc del Dia Mundial de l'Alimentació (16 d'octubre) per a sensibilitzar a la població sobre la importància d'accedir a una alimentació saludable i sostenible, una alimentació adequada seleccionada amb eines que et permeten triar de manera saludable els aliments que ingerim en el nostre dia a dia, especialment quan la decisió ve de la població més jove: no podem oblidar que Espanya, un dels països que ha abraçat la candidatura de la Dieta Mediterrània com a patrimoni immaterial de la humanitat, és també, un dels països on més nens i nenes, joves i adults presenten sobrepès i obesitat.

Per a promoure els hàbits d'alimentació saludables, sostenibles, a l'abast totes les persones, de proximitat… La Creu Roja va posar en marxa en 2021 la seva estratègia de ‘Alimentació conscient’ amb la qual ja acumula més de 270 receptes de cuina de plats nutritius, fàcils de preparar i econòmics vinculats al seu torn a la cuina de temporada. Aquestes receptes busquen que l'alimentació no es regeixi per les modes i fomenti el comerç local - el que també beneficia al medi ambient-, i convida a la compra a granel d'aliments per a evitar el desaprofitament i els residus plàstics, i promoure els productors locals.

Des de l'inici d'enguany, també s'ha acostat a les persones refugiades de la crisi d'Ucraïna a una alimentació saludable i sostenible, igual que es promou entre altres col·lectius en situació de vulnerabilitat atesos per la Creu Roja, a partir d'una guia per a una alimentació saludable en idioma ucraïnès. Aquest ha estat el primer pas de molts que la Creu Roja vol donar per a aproximar a persones d'altres nacionalitats i cultures a l'alimentació conscient. Perquè no volem deixar ningú enrere en el seu dret a l'alimentació, a l'accés a aliments nutritius i assegurances, a una alimentació saludable i sostenible i a la promoció d'hàbits alimentaris saludables.

Per a fer arribar aquest coneixement als nens, nenes i joves, en el marc d'aquesta commemoració ha preparat jocs en carrer, com la creació del seu propi ‘plat d'Harvard’, que divideix un plat imaginari en tres seccions, de les quals la meitat han d'ocupar-se per vegetals i fruites, un quart ha de ser d'aliment proteics i l'altre quart per a hidrats de carboni com, per exemple, els cereals integrals. D'aquesta manera, els menors d'edat no sols aprenen els diferents grups d'aliments d'aliments que existeixen, però també a triar aliments saludables per a completar el seu plat.

La salut, la sostenibilitat i el coneixement en matèria d'alimentació conscient estan units en els 19 episodis de la sèrie documental ‘Un paisatge en la cassola’, que pot veure's en el canal de YouTube de la Creu Roja. Cada episodi es presenta de la mà d'un conegut xef i un productor de la zona per a posar en valor un producte típic de la seva comunitat autònoma; al costat d'un nutricionista i expert en sostenibilitat coneixem més aquests productes des d'un punt de vista nutricional i sostenible, i ens retornen als nostres orígens. El musclo gallec, o el pa de Castella-la Manxa són alguns dels primers episodis en el qual no falten les conserves d'anxoves del cantàbric, el mató asturià, la mel de La Rioja o l'espàrrec blanc navarrès, entre altres.

 No tot és deixar de veure's gros o grossa

El sobrepès i l'obesitat poden causar greus problemes de salut, entre ells problemes i malalties cardiovasculars, la primera causa de mort prematura a Espanya; no obstant això, “quan pensem en el concepte de salut i ser saludable, automàticament ens ve a la ment algú corrent, o menjant una amanida, o fent ioga, generalment amb cossos perfectes, cares maques i somrients”, assenyala Sandrine Dona Cunha, nutricionista responsable del projecte Alimentació Conscient de la Creu Roja. Res més lluny de la realitat, perquè ser saludable, no té res a veure amb talles.

Avui dia, és poc freqüent que s'associï el fet de tenir una bona alimentació amb una persona grossa; els prejudicis sobre com s'alimenten els qui no tenen un cos ‘fitnes” omplen les xarxes socials amb odi, però també els carrers amb mirades i pensaments, que fins i tot venen de professionals de l'àmbit de la salut, l'estètica i la nutrició. Per això, “és necessari sensibilitzar, però també tenir sensibilitat”, apunta Dona Cunha, perquè cada persona té les seves limitacions i les seves metes, i no totes són només perdre pes, sinó aprendre a menjar bé, més conscient, més sostenible, i amb això, millorar la seva salut:

“Hem d'esgotar tota la nostra creativitat amb les persones que ens busquen per a això; és responsabilitat dels professionals adaptar els seus coneixements a les circumstàncies de la seva vida, a la falta de temps per a menjar i preparar menjar saludable a casa, a la depressió, a la gestació, o a aquest treball a temps complet de ser cuidador entre tantes causes que poden fer més complicat que una persona porti una vida saludable”. Moltes vegades, la solució passa per donar coneixement, altres vegades per facilitar eines i trucs més o menys innovadors. Però l'essencial és ajudar a aconseguir salut.

La decisió de menjar més calories de les recomanables en un dia o abusar del menjar ràpid -que habitualment és poc saludable- té conseqüències, sobretot si és una pràctica habitual i no una cosa puntual, una cosa de la qual la Creu Roja ens recomana ser conscients.

 Principis de ‘Alimentació conscient’

Aposta per un consum de proximitat que doni suport al comerç local i els petits productors. Comprar en mercats, botigues de proximitat i grups de consum són bones maneres de potenciar el teixit econòmic de les nostres ciutats i barris.
No compris més del que necessitis.
Lee les etiquetes dels productes per a conèixer la composició i l'origen dels aliments. En el coneixement està la clau d'una Alimentació Conscient.
Compromet-te a intentar fer un consum més ètic i amb un menor impacte ambiental. Redueix el consum de productes envasats i evita el desaprofitament alimentari.
Tornem a la cuina. Reivindiquem el receptari familiar, els guisats i la cullera. Evitarem així els productes processats.
Recupera les herències gastronòmiques autòctones i els seus productes tradicionals.
Consumeix menys carn. Prioritza la qualitat enfront de la quantitat i la ramaderia extensiva enfront de la intensiva.
Opta per més llegums, verdures i fruites.
Escolta a la naturalesa i inclina't per productes de temporada. És bo per a la nostra salut, la nostra butxaca i el nostre entorn.
Neteja Copia el text