Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

31/01/2024
La nova era de la teleassistència

La teleassistència és molt més que un servei en la distància, és el botó vermell que dona tranquil·litat, seguretat i independència i que premen les persones majors quan es troben en dificultats. El fonamental d'aquest servei són les persones que acompanyen en la distància de manera permanent, als qui depenen del fet que estiguem a l'altre costat.

En els últims anys hem aconseguit que la tecnologia també permeti escoltar i llegir als qui tenen dificultats auditives, visuals o de mobilitat. Avatars que ajuden a millorar l'adherència a la medicació; drons que puguin participar en les labors de rescat en cas de necessitat; o GPS, que no només serveixen per a ajudar en la conducció de vehicles, sinó que ens permeten la localització de persones amb deterioració cognitiva que poden desorientar-se o perdre's, però també de qualsevol que surt a la muntanya o al camp, o que pugui sofrir un contratemps, gràcies a la teleassistència mòbil, serà molt més fàcil que puguem ajudar-te. Aquest servei, a més, aporta tranquil·litat a familiars i persones cuidadores, ajuda al fet que les dones víctimes de la violència se sentin més segures i al fet que persones amb malaltia crònica o convalescents puguin fer un seguiment de la seva salut des de la comoditat de la seva llar.

En definitiva, aquests serveis ajuden a qualsevol persona, independentment de l'edat, que vulgui incrementar la seva seguretat, la seva tranquil·litat i independència, sabent que amb solo prémer un botó, a l'altre costat hi ha un equip humà disposat a ajudar-lo i això és una garantia, tant per a la persona que vol valer-se per si mateixa, com per al seu entorn.

La teleassistència va constituir la primera fita d'innovació de la Creu Roja, que es va convertir en pionera en començar a treballar amb ella en la dècada dels 90. Els dispositius van arribar des dels països nòrdics i van calar ràpidament en la societat espanyola. Des d'aquells terminals telefònics als actuals hi ha tota una història d'avanços tècnics que coneix bé Carlos Capataz, director de l'Àrea de Serveis Tecnològics Digitals. Com a responsable de Projectes d'Innovació, sap que no n'hi ha prou amb cobrir les necessitats de les persones vulnerables amb plantejaments realitzats sobre la base de simples proves de laboratori o, de concepte, "cal fer-ho de manera eficient, que realment aportin valor per a viure la vida dels qui les usen i que, a més, siguin sostenibles", i per això, les seves apostes passen per estudiar les necessitats dels qui usen el servei per a cobrir-les. Sobre la base d'això, considera que els dispositius haurien de ser "cada vegada més proactius i reaccionar de manera autònoma".

Pensem, per exemple, en algú que té un servei que inclou el monitoratge de les seves rutines. Si una nit es desperta per a anar al bany, però triga molt a tornar al llit, podria significar que ha caigut. Llavors, sense que la persona hagi d'activar cap polsador, el sistema avisaria proactivament encara que la persona no portés el botó vermell.

La Creu Roja té el ferm propòsit de continuar apostant pels projectes més innovadors en relació amb la teleassistència, és important recordar que els serveis de teleassistència que oferim des de la Creu Roja no tindrien sentit sense la xarxa de persones que hi ha darrere de la tecnologia. Perquè, a més de l'atenció i activació de les respostes quan es produeix l'emergència, també ofereixen suport emocional, acompanyament i preocupació per les persones. “Hi ha moltes persona majors que estan soles a les seves cases i nosaltres, una vegada per setmana o cada quinze dies, els cridem per a veure com van. Som com una família”, assegura una de les operadores del Centre d'Operacions. Però no pensem només en les persones beneficiàries de major edat: la teleassistència també és part del servei que ofereix protecció a dones que sofreixen violència de gènere.

L'element diferencial: La Creu Roja sempre està a l'altre costat

Primitiva Sanabria té 70 anys i viu sola a Madrid. No obstant això, afirma que té "molta ajuda de molta gent" i que està "molt feliç amb la família de fora de casa". Des de fa quatre anys, és beneficiària de la teleassistència de la Creu Roja, que fa més senzill el seu dia a dia. "Gràcies als voluntaris, puc anar al metge o a arreglar papers. Quan soc al carrer, moltes vegades em desoriento, però amb el GPS, ells em van guiant i em diuen que vagi per aquest carrer o que giri per aquella altra", explica. Fa unes setmanes també va cridar perquè tenia tremolors i, immediatament, li van enviar una ambulància. Per això, assegura que sent a l'equip humà "com si fossin els meus fills o els meus nets". Per a Angelina, una dona de La Bañeza, a Lleó, el servei de teleassistència de la Creu Roja també li aporta tranquil·litat. “Es porten molt bé amb mi, em diuen moltes vegades per a preguntar-me si em fa falta menjar o medicaments, o si em trobo bé. Jo estic contenta perquè estic molt bé. Tinc el medalló amb el botó vermell i si alguna cosa em passa, m'atenen de seguida”, afirma.

Al març, el projecte de teleassistència de la Comunitat de Madrid va superar les 12.500 persones ateses (900.000 en tot l'Estat). L'explicació a aquest creixement està en el valor afegit. "Una medalla o un telèfon que, en prémer, et posi en contacte amb una altra persona és una cosa que tots poden oferir. La qualitat de l'equip humà que hi ha darrere i les respostes complementàries que oferim, com a acompanyament a gestions, visites domiciliàries, tallers o activitats, és el que ens fa realment diferents", explica Tania Oriol, coordinadora del projecte en la capital. En aquest sentit, també precisa: "Volem trencar amb la creença que estem davant un servei orientat solament a les persones majors, ja que les nostres modalitats ofereixen respostes per a adolescents, embarassos de risc, persones amb discapacitat o esportistes".

Tipus de teleassistència

En funció del col·lectiu al qual ens estiguem dirigint, així com a les seves necessitats més urgents, podem recórrer a una modalitat de teleassistència o un altre. Actualment, Creu Roja agrupa els seus serveis en quatre grans blocs, que estan en constant desenvolupament:

· D'autocura i prevenció (Cuidate+): Per al seguiment de la salut (control de la tensió, adherència a la medicació, assistència a cites mèdiques…) i la promoció del benestar físic i emocional. Inclou un sistema que analitza el model de vida en funció de les rutines diàries (temps a l'habitació, en el bany, fora de casa…), detectant de manera proactiva les situacions de perill que puguin produir-se en la llar. Per a qui? És vàlid per a totes les persones que vulguin millorar el seu benestar, persones amb malaltia crònica convalescents, persones que viuen soles o en zones aïllades...

· De localització (LoPe): Per a fomentar l'autonomia, ja que aporta seguretat a la persona que ho porta, però també dona tranquil·litat a familiars i persones cuidadores. Amb una aplicació que s'instal·la en un rellotge (smartwatch) o telèfon mòbil, el servei permet visualitzar en tot moment la ubicació i el trajecte recorregut. També es poden configurar alarmes d'entrada en àrees de perill o de velocitat ( en cas de pujar a un cotxe, autobús...). Per a qui? Persones amb deterioració cognitiva que poden desorientar-se o perdre's.

· Teleassistència a casa: Es tracta del servei clàssic en la llar. Consta d'un terminal i un polsador que connecta a la persona, des de qualsevol estada de l'habitatge, amb el personal de la Creu Roja. El polsador, pot emportar-se penjat o en el canell, fins i tot a la dutxa donat que és impermeable. A més, en algunes poblacions s'ofereixen com a valor afegit els serveis de la custòdia de claus i unitat mòbil que permeten al nostre equip de professionals autoritzats accedir al domicili en cas de caiguda, emergència... agilitzant l'atenció i minimitzant els possibles danys. Com a extra, és possible contractar els sensors de seguretat, que detecten situacions de perill (caigudes, fums, gas…).Per a qui? Persones majors, convalescents, persones amb malalties cròniques, persones convalescents d'accidents o operació, persones cuidadores i embarassades.

· Teleassistència mòbil (+Independència): Per a continuar fent el que més t'agrada, tant dins com fora de casa. El servei es presta, bé en un rellotge (smartwatch) o telèfon mòbil que facilitem des de Creu Roja, o mitjançant una aplicació que s'instal·la en el mòbil personal (telèfon intel·ligent). En cas de necessitat només cal prémer li botó, i connectes amb els nostres professionals els qui avisen a familiars i mobilitzen als serveis d'emergència, en disposar de les teves dades personals i de salut. Aquesta modalitat inclou una versió accessible per a persones cegues o amb discapacitat visual, persones sordes o amb dificultat auditiva o de la parla i persones amb mobilitat reduïda. Per a qui? Persones majors que surten a passejar o al camp, persones que viuen soles, adolescents, esportistes... 

· App: un servei pensat per als qui davant una emergència, volen comptar amb ajuda immediata i localització amb solo fer un clic. Aquesta solució està disponible tant en App Store com en Google Play.

La pàgina web de Teleassistència de la Creu Roja compte des de fa unes setmanes amb una versió accessible que permet a les persones cegues, sordes o amb dificultats visuals o auditives accedir a tota la informació del servei.

Projectes per al futur

La Fundació Tecnologies Socials (Tecsos) és una fundació sense ànim de lucre creada l'any 2002, a través de l'impuls conjunt de la Creu Roja Espanyola i la Fundació Vodafone España. Totes dues entitats decideixen conjuminar la seva experiència en l'àmbit social i tecnològic per a donar resposta a les necessitats socials mitjançant la innovació i contribuir a la millora de les competències de les persones, prestant especial atenció a les persones més vulnerables. Des d'un avatar afectiu que opera sobre les xarxes 5G, passant per projectes de realitat augmentada per a nens i nenes hospitalitzades o drons de rescat per a persones que es desorientin són algunes de les idees amb finalitats humanitaris que han resultat d'aquesta unió que pot facilitar aplicacions addicionals a la teleassistència. En 2019-20, també neix una modalitat per la qual estudiants de la Universitat Politècnica de Madrid poden formar-se en Tecsos i col·laborar en el desenvolupament de la tecnologia humanitària. 

La COVID-19 ha posat de manifest el valor de la teleassistència, passant a ser un servei imprescindible considerant que moltes persones només poden relacionar-se amb l'entorn a través de la tecnologia. És per això que molts dels projectes de Tecsos i Creu Roja que estaven en curs, o que es creien acabats, han adquirit un nou impuls. Encara que també hi ha uns altres, orientats a les necessitats socials de llarga durada, que segueixen el seu llit habitual. Vegem algunes de les propostes que poden canviar el futur en aquest camp, obrint línies de recerca i donant-los una projecció que fins al moment desconeixíem.

Assistents virtuals
Estat: En curs. Va començar a la fi de 2019 i es va accelerar al març de 2020.

Objectiu: Desenvolupar les capacitats i funcionalitats dels assistents virtuals per a la seva aplicació en l'àmbit domiciliari i l'atenció a les persones vulnerables.

En què consisteix? Tot va començar amb les primeres proves de Google Assistant i Alexa, amb l'objectiu d'investigar sobre el potencial de l'ús dels assistents de veu en la llar. A partir de març de 2020, en el context de la crisi de la COVID-19, es van accelerar els esforços per a resoldre algunes necessitats i arribar al major nombre de persones possible. Inicialment, amb la Fundació Accenture i amb la col·laboració de Amazon, es va llançar una skill o funcionalitat que permet als qui disposin de l'assistent Alexa accedir a píndoles informatives sobre com prevenir el contagi del virus, reduir l'estrès del confinament, consells sobre primers auxilis o vídeos dirigits a persones majors per a realitzar exercici a casa. En l'actualitat, aquest projecte segueix en fase pilot amb el desplegament de més de cent equips Alexa en domicilis de persones majors, repartides per Espanya, perquè les persones que els usen i els seus voluntaris de referència validin la seva experiència i ens diguin que altres funcionalitats desenvolupades per la Creu Roja i Tecsos els agradaria trobar en aquesta mena de dispositius.


Rescats amb drons
Estat: En curs, dins del projecte pilot de tecnologia 5G a Andalusia.

Objectiu: Millorar l'eficiència de l'operativa de rescat de persones vulnerables amb la utilització de dispositius UAVs (Unmaned Aerial Vehicles) i ús de tecnologia 5G.

En què consisteix? Encara que pot semblar que es dirigeix a operacions complicades, en realitat les seves aplicacions són bastant quotidianes. Existeixen xifres alarmants de desorientació de persones majors en zones rurals i, en aquests casos, escurçar els temps de cerca és fonamental per a evitar la hipotèrmia, la deshidratació o fins i tot, la defunció. Els dispositius UAVs poden ajudar a agilitzar i facilitar la localització de les víctimes. Proporcionen transmissió de vídeo en streaming i alguns d'ells tenen sistemes de cambres especials (tèrmica, visió nocturna…) molt interessants per a les labors de rescat. Gràcies a la tecnologia 5G, els drons han millorat la comunicació amb el centre de comandament i poden posar dades en comú entre els diferents equips de batuda, així com generar mapes en directe.


Avatars afectius
Estat: En curs. Entre 2020 i 2021, es continua amb el testatge, amb persones majors de la província de Sevilla, dins del projecte pilot de tecnologia 5G a Andalusia en col·laboració amb la Fundació Vodafone, Huawei, Altran i Red.es.

Objectiu: Ajudar les persones majors a millorar la seva adhesió a la presa de medicació, basat en un vincle emocional amb un ser estimat mitjançant una tauleta.

En què consisteix? Els problemes en l'adherència a la medicació en persones majors són una de les grans preocupacions del sector sanitari. L'Avatar Afectiu és una solució dissenyada per a ajudar a millorar-la, potenciant les relacions afectives. Per a això, es tria a un ser estimat, en la majoria dels casos net o neta, que apareix en una tauleta en forma d'avatar per a realitzar comunicacions a la persona, com ara recordatoris de presa de medicació, cites mèdiques o esdeveniments familiars. El sistema funciona a partir dues aplicacions perquè es produeixi la interacció: una en el telèfon mòbil del familiar o persona cuidadora; i una altra en la tauleta, que porta la persona destinatària del servei. Segons els primers resultats, hi ha un gran poder en el vincle emocional com a element motivador per a l'autocura, potenciant la implicació de la persona usuària.


Realitat augmentada
Estat: En curs. Es va llançar com a pilot en 2019 a l'hospital HUCA d'Oviedo i en La Fe de València, però ara s'està implementat en altres províncies d'Espanya.

Objectiu: Desenvolupar la creativitat i imaginació de nens i nenes amb malalties de llarga durada, tant si estan en un centre hospitalari com en el seu propi domicili, a través d'activitats de suport escolar i d'oci mitjançant realitat augmentada.

En què consisteix? L'aplicació 'entamAR' es desenvolupa sobre la plataforma Onirix, de l'empresa Neosentec, i s'aplica en dos escenaris d'ús. En el primer, que es gestiona directament des de l'Àrea de Creu Roja Joventut, es concep una eina que millori les activitats desenvolupades per les persones voluntàries. Per a això, es dissenyen diferents jocs (pistes, cluedo, fuita room) en les zones comunes de l'hospital amb elements de realitat augmentada. El segon escenari està més enfocat a l'apropiació de l'espai de l'hospital per part del nen o nena. Tindran la possibilitat d'introduir, de manera virtual, elements 3D i 2D amb la finalitat de personalitzar al seu gust la seva pròpia habitació o altres zones de l'hospital. Així, no sols es treballa en l'entreteniment, sinó que desenvolupen noves habilitats.


Interconnexió de dades
Estat: Acabat, en fase d'anàlisi. El Projecte Activage s'ha desenvolupat entre 2017 i 2020 en nou països d'Europa, incloent a 700 persones de Galícia.

Objectiu: Testar la interoperabilitat de diferents solucions tecnològiques per a la resolució de problemes concrets en el dia a dia de les persones majors.

En què consisteix? Al llarg de tres anys, s'han provat solucions tecnològiques molt diverses, com a sensors i dispositius de salut en llars de persones majors de tota Europa. Així, s'han anat recopilant dades i testimoniatges per a determinar quins milloraven sensiblement analitzant les rutines dels participants. L'objectiu era, d'una banda, incrementar l'autonomia i la confiança de les persones majors, perquè se sentin segures durant més anys. Al seu torn, l'autocura, el recordatori de les cites clíniques, els avisos sobre tractaments o el monitoratge de les seves rutines, entre altres mesures, alleugen la càrrega del sistema sanitari i de les persones cuidadores. A partir d'aquí, la recerca duta a terme ha servit per a generar nous models d'atenció a través de la teleassistència de les quals es beneficien actualment més de 500 persones permetent dissenyar models d'atenció específics per a la situació d'emergència sanitària generada pel SARS-*CoV2. 


Tornant a l'origen: "Teleassistència com a garantia"

Tranquil·litat, tant per a qui ho utilitza com per al seu entorn, seguretat, perquè darrere hi ha un equip les 24 hores i els 365 dies de l'any, independència, en poder desembolicar-se en la llar i en l'entorn habitual, fins i tot estalvi, en contribuir a reduir els costos econòmics i personals que es deriven d'imprevistos i complicacions són alguns dels beneficis que aporta la teleassistència a la vida de les persones i els seus familiars. En el cas de Creu Roja, l'atenció personalitzada i el nivell de compromís amb les persones més vulnerables i amb la societat en general, així com els més de 30 anys d'experiència prestant el servei també són una garantia. Si vols més informació o sol·licitar el servei de teleassistència, pots cridar a l'el telèfon gratuït 900 100 333 o a acostar-te a qualsevol assemblea de Creu Roja sense que sigui necessari complir cap requisit i per menys de 1€ al dia podràs disposar d'ell. En un termini de entre7-9 dies te l'instal·larem.

A més, en la seva obstinació per prestar un servei accessible i inclusiu, Creu Roja ha renovat la certificació 158401:2019 que fa referència a normes d'accessibilitat pel que fa a:

La informació dels serveis de teleassistència.
La recepció de les sol·licituds i l'alta en servei.
L'equipament per a la prestació dels serveis de teleassistència.
Formació sobre accessibilitat i discapacitat al personal laboral

Actualment les opcions són múltiples, però en uns anys, encara més. En la mesura que deixem d'entendre la teleassistència com un botó de rescat, i aconseguim integrar-la en el nostre dia a dia, serà una ajuda imprescindible gràcies a la tecnologia que tenim al nostre abast, i aconseguirem avanços inesperats. Perquè el desenvolupament tècnic i digital no solament és útil per a facilitar la vida de les persones més vulnerables i crear una societat més justa: tothom obtindrà beneficis, alguns encara per descobrir.