Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

16/02/2024
Creu Roja promou mesures per a fer front a l'emergència per sequera

S'intensifiquen les anomenades a col·lectius vulnerables per a facilitar-los consells bàsics per a reduir els consums davant la crisi per sequera.
Equips de voluntariat surten al carrer per a sensibilitzar a la població general sobre les mesures per a potenciar l'estalvi domèstic del consum d'aigua.
A través de les xarxes socials, es reforcen els missatges per a conscienciar sobre aquesta emergència i informar sobre quines mesures adoptar.
Catalunya està sofrint la pitjor sequera des que hi ha registres i les previsions indiquen que la situació continuarà ofenent-se durant els pròxims mesos. Per aquest motiu, el Govern català ha decretat la fase d'emergència a 239 municipis on viuen prop de sis milions de persones.

En aquest context, la Creu Roja ha decidit promoure mesures preventives i sensibilitzar sobre aquesta situació, tant presencialment, com a través de xarxes socials, o bé mitjançant trucades telefòniques, tant entre la població general com entre els col·lectius especialment vulnerables.

Així, a través dels Centres de Contacte de tot Catalunya s'han intensificat les anomenades a col·lectius vulnerables, com a gent gran, per a recordar-los consells bàsics per a l'estalvi domèstic del consum d'aigua.

A més , en diversos municipis s'està sensibilitzant a la població general a través d'accions al carrer per part del voluntariat de Creu Roja com, per exemple, l'explicació de consells i el repartiment de díptics informatius, entre altres.

A més d'aquestes intervencions, a través de les xarxes socials s'estan reforçant els missatges per a conscienciar una població més diversa i global sobre aquesta emergència i sobre les mesures que cal prendre. En aquesta línia, l'organització posa també a disposició general de la població una píndola formativa gratuïta i accessible des del portal de formació per a saber què fer en cas de sequera.

5.300 beneficiaris per a una major eficiència hídrica

Per a afrontar els impactes del canvi climàtic i l'augment generalitzat de les despeses vinculades al consum hídric i elèctric, Creu Roja treballa per a ajudar a les persones en situació de vulnerabilitat energètica a aconseguir una major eficiència energètica i a fomentar hàbits responsables i sostenibles per al planeta.

Durant l'any 2023, l'organització ha atès a més de 5.300 persones (més del triple que l'any anterior) que sofrien vulnerabilitat energètica i de serveis de la llar, com l'aigua. Per a donar resposta a les seves necessitats, els ofereix assessorament i formació en eficiència hídrica i energètica, dotació de kits per a reduir el consum energètic i d'aigua (airejadors, capçals de dutxa de baix consum, bombetes led...), lliurament d'electrodomèstics eficients, rehabilitacions de la llar i ajudes per al pagament de subministraments, entre altres accions.

Consells davant la sequera

Consells per a estalviar aigua en la llar

Si tens rentavaixella, utilitza-ho! El rentavaixella amb la càrrega màxima consumeix 10 vegades menys que si laves a mà. Si no tens rentavaixella, omple l'aigüera amb aigua per a esbandir els plats en lloc de mantenir l'aixeta oberta.
Vigila les aixetes i canonades. Un simple degoteig pot malgastar fins a 30 litres d'aigua cada dia.
No deixis córrer l'aigua mentre t'ensabones les mans o el cos o et rentes les dents.
No descongelis els aliments amb aigua calenta, millor descongela'ls durant unes hores en la nevera.
Dutxes en comptes de banys. Una banyera plena gasta uns 300 litres d'aigua, mentre que si et dutxes gastes uns 50.
Col·loca una galleda sota la dutxa per a aprofitar l'aigua que sali freda abans d'escalfar-se.

Tecnologia per a estalviar aigua

Airejadors per a aixetes. Aquest dispositiu barreja aire amb l'aigua per a estalviar sense perdre qualitat en el seu ús.
Capçals de dutxa de baix consum.
Reductors de cabal. Es col·loquen en les canonades o dutxes per a reduir la quantitat d'aigua que surt de l'aixeta.
Mecanisme de doble descàrrega per a vàters. S'incorpora un doble botó que descarrega menys aigua.
Si no pots comptar amb aquests mètodes, sempre pots col·locar una galleda d'aigua a la dutxa i aprofitar l'aigua freda per a fregar el sòl o netejar el cotxe, per exemple.