Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

10/04/2024
La Creu Roja augmenta la prevenció de problemes de salut derivats de temperatures extremes

L’impacte del canvi climàtic es deixa notar a la salut de les persones en situació de vulnerabilitat: augmenten d’un 72% els casos d’atenció preventiva per onades de fred i onades de calor a Catalunya.
7 d'abril: Dia Mundial de la Salut
La Creu Roja ha respost als períodes de temperatura extrema amb un augment de l’atenció a persones vulnerables. El canvi climàtic ha generat un increment significatiu en la freqüència i la intensitat d'esdeveniments climàtics extrems, que tenen impacte directe en la salut de les persones tant a curt com a llarg termini.

Les persones en situació de vulnerabilitat econòmica o social són particularment susceptibles als seus efectes adversos, ja sigui pel risc més gran que enfronten en no disposar de recursos per mantenir l'habitatge a una temperatura adequada (bé per calor extrema o fred), per la més gran prevalença de malalties cròniques i la manca d'adherència terapèutica, o per l'aïllament social (que també redunda en la seva salut mental).

Així, l'organització humanitària ha registrat el darrer any un augment del nombre de persones ateses des de l'àrea de salut en relació amb aquesta problemàtica; si el 2022 eren 12.311 les persones que van necessitar l'ajuda de la Creu Roja per combatre les onades de calor a Catalunya, aquest darrer any, amb 1,3 graus per sobre de la mitjana, s’han incrementat fins a 13.191 (+7,1%) les persones que reben contacte i seguiment.

En resposta a aquesta situació, el 2023 s'han implementat diverses accions tant individualment com grupalment. Aquestes inclouen trucades telefòniques d'informació i seguiment (amb especial atenció a persones grans en situació de soledat no desitjada), orientació sobre promoció i sensibilització sobre els riscos i consells útils, així com acompanyament a recursos sanitaris i l'organització de sessions i tallers de formació i prevenció.

Si bé no hi va haver més que un episodi de tres dies que es pogués considerar onada de fred, el 2023 hi va haver diversos episodis amb temperatures per sota de les habituals per a l'època de l'any, després del pas de les borrasques Gerard, Fien i Juliette, que també es van deixar notar a la salut de les persones: la Creu Roja va haver d'atendre més del doble que l'any anterior, passant de 21.676 a 43.672 a tot l’estat. A Catalunya, es va passar de 4.916 persones a 16.442, és a dir, es van triplicar.

A més, les temperatures extremes poden portar a situacions de solitud i aïllament que poden repercutir negativament en la salut de les persones per problemes de mala adherència terapèutica. Això pot provocar un pitjor control de la malaltia, dificultar el desenvolupament d'activitat física, assumir patrons menys saludables de l'alimentació, empitjorar el cicle de son i deteriorar-ne clarament la salut emocional.

L'impacte de les temperatures extremes sobre la població vulnerable pot empitjorar, per tant, el seu estat de salut. Per això des de la Creu Roja, de manera proactiva, es contacta amb aquestes persones en els períodes d'onades de calor i fred per intentar detectar precoçment possibles problemes. Aquesta població es veu molt afectada per l'impacte dels determinants socials de la salut (les característiques del seu habitatge, l'economia, la solitud no desitjada…), i en aquest contacte es valoren les necessitats a què s'enfronta la persona abans que es generi un problema més gran amb l’objectiu de donar la millor resposta possible que es pugui.

Moltes vegades n'hi ha prou amb fer un contacte telefònic que augmenti la tranquil·litat de la persona sabent que no està sola i que hi ha un equip de la Creu Roja pendent d'ella. En altres casos, cal ajudar-la a recollir la medicació crònica a la seva farmàcia, acompanyar-la al centre de salut, donar-li recomanacions preventives per mitigar l'efecte de les temperatures extremes o fer visites domiciliàries. Intentant, en definitiva i com diu el lema de la Creu Roja, Ser Millors.

L'impacte climàtic sobre la salut de les persones

En el cas de les altes temperatures, aquestes poden causar deshidratació, cops de calor i esgotament, especialment en la gent gran, nens, nenes o persones amb malalties cròniques (especialment les cardiovasculars, respiratòries i renals), que poden experimentar un empitjorament de les condicions de salut degut a l'estrès tèrmic.

L'asma i les al·lèrgies també s’agreugen -juntament amb altres problemes respiratoris- amb la calor extrema, ja que les altes temperatures empitjoren la qualitat de l'aire i els contaminants atmosfèrics.

En el cas de baixes temperatures, la hipotèrmia, especialment en persones sense llar, és un dels grans problemes de salut. Igualment el fred extrem pot augmentar la pressió arterial i reduir la capacitat pulmonar, situació que torna a perjudicar especialment els que pateixen malalties cardiovasculars i respiratòries.

El gel i la neu augmenten el risc de lesions per caigudes, especialment entre els que tenen problemes de mobilitat reduïda, que s'enfronten a superfícies anormalment relliscoses.
Tot això, a més, provoca l'aïllament de les persones per evitar la calor o el fred exterior, i augmenten tant l'estrès com l'ansietat per mantenir-se frescos o abrigats (segons l'època de l'any) i segurs, cosa que incideix en la salut mental.

Els efectes a llarg termini per fenòmens extrems de calor i fred passen per desplaçaments de la població (les anomenades migracions climàtiques), l'impacte en la seguretat alimentària (pel dany que causa als cultius i al bestiar i la seva incidència en el preu de la producció) i, fins i tot, exerceixen pressió sobre els sistemes d'energia, aigua i salut (preus més elevats als subministraments, escassetat, etc.).

En els casos més crítics, les dificultats econòmiques associades a l'ús de sistemes de calefacció o refredament poden portar les persones en situació de vulnerabilitat a haver de triar entre gastar en necessitats bàsiques, com ara aliments i medicaments, o mantenir un
ambient segur i saludable a la llar.

En resum, les onades de calor i fred associades al canvi climàtic representen una amenaça significativa per a la salut i el benestar de les persones a tot el món. El Dia Mundial de la Salut (7 d'abril) la Creu Roja advoca per mitigar el canvi climàtic i promoure mesures d'adaptació com a elements essencials per protegir la salut pública i reduir els impactes adversos d'aquests esdeveniments extrems. L’organització incrementa la resposta per atendre les necessitats en la salut de les persones que es veuen afectades per aquest canvi climàtic, posant especialment el focus en les més vulnerables.