Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

10/04/2024
L'equip més gran d'Espanya ja suma més de 12 milions de persones que marquen la “X Solidària” en la seva renda

Marcar la “X Solidària” en la renda no té cap cost econòmic: ni es paga més, ni es retorna menys i fent-ho es tria que un 0,7% dels impostos es destini a projectes socials.
En 2023 més de 300 mil persones s'han sumat a marcar la casella 106 o “X Solidària” en la seva renda respecte a l'any anterior, aconseguint que l'equip més gran d'Espanya sumi més de 12 milions de persones.
Si tota la població fitxés pel #EquipoXSolidaria marcant la casella de Fins Socials en la seva renda, es podrien recaptar 791 milions que anirien destinats a ajudar als qui més ho necessiten.



S'inicia el període de la renda a Espanya i les persones contribuents podran fer la seva declaració fins al pròxim 1 de juliol. Però enguany aquest període es convertirà en una temporada molt especial: la temporada per a fitxar per l'equip més gran d'Espanya, l'equip on totes les persones marquen la “X Solidària” en la seva renda destinant un 0,7% dels seus impostos a projectes socials sense cost econòmic per a elles. Aquest gest és molt senzill, ja que només s'ha de buscar i marcar la casella 106 d'Activitats d'Interès Social si es fa la declaració de la renda per la web, o marcar el botó de Fins Socials en la secció d'Assignació tributària, si es fa a través de l'app.

Quan es marca la casella solidària de la renda, es contribueix al fet que milions de persones en situació de vulnerabilitat, davant un context d'inestabilitat a tots els nivells, puguin seguir endavant: persones en situació de pobresa i/o exclusió social, persones majors, dones, famílies, persones amb discapacitat, infància… són alguns dels col·lectius que reben suport gràcies a aquesta solidaritat ciutadana. Per això les ONG, un any més, s'uneixen per a aconseguir una fita sense precedents: fer una crida a totes les persones contribuents perquè s'uneixin a l'equip més gran d'Espanya, l'equip on totes elles marquen la “X Solidària” en la seva renda. Un equip que en l'actualitat està format per un total de 12.052.295 persones, gràcies a que en 2023 van fitxar per ell 318.633 persones noves. 

D'aquesta manera, la seu de Creu Roja Espanyola ha acollit, el tres d'abril, l'acte de presentació de la campanya de la “X Solidària”, el qual ha rebut la benvinguda institucional per part de la seva presidenta, María de la Mar Pageo, per a donar pas a un col·loqui posterior moderat per la periodista Ebbaba Hameida. En l'acte a més, han participat la directora general de l'Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO) del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, María Teresa Sancho; la presidenta de la Plataforma d'ONG d'Acció Social, Yolanda Besteiro; el president de la Plataforma del Tercer Sector, Luciano Poyato; i tres persones beneficiàries de la “X Solidària”: Claudia Pérez, usuària del “Punt d'Atenció Integral per a Dones Víctimes de Violència de Gènere i les seves filles i fills, en situació de vulnerabilitat social” del Moviment per la Pau (MPDL); Ramona Campos, beneficiària del programa “TIC i Majors: Generació de bones pràctiques per al benestar de les persones majors” de Fundació Esplai Ciutadania Compromesa i Noemí González, participant del programa “Accedir: promovent l'ocupació de la comunitat gitana” de la Fundació Secretariat Gitano (FSG). Tant Claudia, com Ramona i Noemí han participat en aquesta trobada en representació dels milions de persones que, tenint diferents perfils i realitats, han rebut suport gràcies als programes que es duen a terme a través de les aportacions de la casella 106 de Fins Socials de la renda.

Per a la benvinguda institucional la presidenta de Creu Roja, ha destacat el valor informatiu d'aquesta campanya, “ja que ofereix l'oportunitat de contribuir a una societat més justa a través d'un gest que no costa res però que val molt. No costa res al qual ho realitza i, alhora, té un valor immens per a totes les persones que es veuen beneficiades pels projectes socials realitzats amb càrrec a la X Solidària”. Així, María de la Mar Pageo ha agraït la solidaritat de les persones que marquen la casella solidària, i ha recordat la necessitat que cada vegada siguin més les persones que se sumin a “aquest equip” de la “X Solidària” perquè ningú quedi enrere.

Després de la seva intervenció la periodista Ebbaba Hameida, que ha presentat per primera vegada aquesta iniciativa solidària, després de donar la benvinguda a les persones assistents a l'acte, així com presentar l'espot i un vídeo digital de la campanya “X Solidària” d'enguany, ha iniciat el col·loqui entre totes les persones participants. En ell la directora general de l'Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO) del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, María Teresa Sancho, ha destacat la importància de la campanya de la “X Solidària com un exemple de les aliances entre el Tercer Sector i l'Administració Pública. “És indiscutible que les iniciatives socials entre el Tercer Sector i les Administracions Públiques són fonamentals per a defensar els drets i la vida de les persones que més el necessiten, ens falta per fer, però anem pel bon camí”, ens ha explicat Sancho. 

A la seva intervenció li ha seguit Yolanda Besteiro, presidenta de la Plataforma d'ONG d'Acció Social, entitat que coordina la campanya, qui ha afegit que la “X Solidària” és “una campanya que conjumina els esforços de les entitats del Consell Estatal d'ONG d'Acció Social, al costat dels de l'administració i el suport de la societat, per a repercutir de manera molt positiva en la vida de milions de persones i fer possible que no es deixi a ningú enrere”. És per això que ha ressaltat la importància que el seu missatge arribi a tothom, ja que, encara que ha destacat que en 2023 “gràcies als més de 12 milions de persones que han marcat la casella de Fins Socials en la seva renda s'han recaptat més de 475 milions d'euros, encara hi ha un 47% de la població que no la marca, segurament perquè desconeixen que no els costa res: ni paguen més ni els retornen menys”.

Per a animar que més persones se sumin a aquest moviment solidari Besteiro ha enumerat projectes concrets desenvolupats per les ONG que es financen gràcies a les persones contribuents que marquen la casella solidària de la renda, destacant sobretot la participació de les tres persones beneficiàries “que han rebut suport gràcies als programes de diferents ONG, finançats per la casella de Fins Socials” i que participen comptant la seva experiència, ja que “elles són les principals protagonistes d'aquesta roda de premsa i de la campanya de la X Solidària”.

Seguint en aquesta mateixa línia, el president de la Plataforma del Tercer Sector, Luciano Poyato, ha posat l'accent en el que significa per a la societat la “X Solidària”: “és una de les millors eines per a canalitzar la solidaritat ciutadana. Disposar de canals i eines com la X Solidària facilita que la ciutadania pugui exercir la seva solidaritat. En definitiva, és una forma senzilla i directa de col·laborar amb les entitats socials.” I per això, ha animat a les ciutadanes i ciutadans del nostre país al fet que no sols la marquin en la seva renda, sinó al fet que descobreixin tot el que hi ha darrere d'aquesta casella i el que implica, perquè, “crec que qui coneix la X Solidària no dubte ni un segon a marcar-la, perquè no costa res i significa tot per a moltíssimes persones. Per això, considero que la millor manera d'animar a la ciutadania al fet que marquin la casella de Fins Socials és intentant que tothom la descobreixi i la conegui. I especialment, que descobreixi el poder i l'impacte real d'aquest senzill gest, perquè marcar la X Solidària és una decisió ràpida i senzilla, però amb un impacte enorme i durador en moltíssimes persones.”

A continuació, Ebbaba Hameida s'ha centrat en els testimoniatges de Claudia, Ramona i Noemí, beneficiàries de la “X Solidària”. La primera a intervenir ha estat Claudia Perez, usuària del programa “Punt d'Atenció Integral per a Dones Víctimes de Violència de Gènere i les seves filles i fills, en situació de vulnerabilitat social” del Moviment per la Pau -MPDL-, finançat amb l'IRPF, qui ha volgut comptar la seva experiència ressaltant que “la “X Solidària” ha estat el meu salvavides literalment parlant, perquè m'ha ajudat a través del Moviment per la Pau -MPDL-, a trobar-me amb mi mateixa, a recuperar-me física i mentalment. Claudia també ha volgut posar el focus en els principals suports que ha rebut: “m'agradaria reconèixer l'impecable treball de l'advocada Begoña que és el pont i veu entre la “X Solidària” i les dones que hem viscut experiències iguals o similars”, però també el “acompanyament de la treballadora social Ana, qui va ser la veu amiga i la professional neutral que em va guiar, va orientar i va cuidar des del minut zero; tot això, acompanyat amb la intervenció de la psicòloga Isabel que, pas a pas, va aconseguir la meva estabilitat emocional i d'estima, la qual cosa està contribuint íntegrament a la meva autorealització com a immigrant, en aquest bell país.” 

I per això ha volgut llançar el següent missatge a dones que estan en la seva mateixa situació: “els diria que som les nostres pròpies heroïnes, que a pesar que la vida no ens somriu sempre, som protagonistes i agents del canvi en tota la societat i que això només es faran realitat si li posem el nostre segell, el nostre nom, la nostra identitat, i tot el nostre amor al nostre avanç, creixement i realització personal.”

Al seu testimoniatge s'ha sumat el de Ramona Campos, beneficiària de 87 anys del programa “TIC i Majors: Generació de bones pràctiques per al benestar de les persones majors” de Fundació Esplai Ciutadania Compromesa. Ella ha volgut comptar les principals barreres amb les quals es troben les persones majors a l'hora d'accedir a serveis digitals com “utilitzar el telèfon, enviar missatges per WhatsApp, enviar àudios o fer fotografies és molt difícil quan no tens la seguretat de com fer-ho i et fa por tocar el telèfon i esborrar tot o tocar on no deus i espatllar-lo.” Per això ha destacat que, per a ella, participar en aquest projecte “m'ha ajudat molt, ja que jo era una persona que no sabia utilitzar el telèfon. Els meus familiars i amics em manaven coses o em parlaven i no sabia com contestar-los” relata. “Però ara he après a manar Whatsapps, a enviar missatges de veu... l'altre dia fins i tot el meu fill em va fer una videotelefonada i vaig poder agafar-la-hi i després li vaig fer jo una altra” ha compartit en la seva intervenció.
A més, també ha volgut contar que el projecte finançat amb la “X Solidària” del qual ha participat també li ha ajudat a combatre la solitud no desitjada: “M'ha ajudat per a comunicar-me amb més persones: ara puc parlar amb els meus nets, els meus fills, les meves nores; o les poso un WhatsApp i em comunico amb elles i això m'ajuda a sentir-me bé.” Però no és només això, Ramona també ha volgut contar que també usa l'assistent virtual “Alexa” i com ho utilitza per a sentir-se millor: “L'he utilitzat perquè em conti sobre la història, no sols d'aquí, sinó de molts països; també perquè em posi música, o la pregunto l'adreça d'algun carrer” relata. “Alexa m'ajuda mentre estic pintant, fa que no pensi en les tristeses de la vida ni del que aquesta passant” ha conclòs.

Per a tancar el col·loqui Ebbaba Hameida ha donat pas a Noemí González participant del programa “Accedir: promovent l'ocupació de la comunitat gitana” de la Fundació Secretariat Gitano (FSG) qui ha explicat com, gràcies a aquest projecte cofinançat per la casella solidària de la renda i pel Fons Social Europeu, ha podi muntar la seva pròpia empresa: “el programa em va ajudar tant en la guia com en l'estudi de com crear una marca i en tot el procés d'emprenedoria; a més vaig rebre ajuda en formació que no estava al meu abast i que mai havia rebut, i així vaig complir el meu somni i la meva meta, que és tenir la meva pròpia acadèmia i saló de bellesa.” Per a complir els seus somni Noemí ha relatat els principals reptes als quals s'ha enfrontat, però remarcant també tot el suport que ha rebut: “ser dona, ser gitana i voler ser empresària són els obstacles més grans que més m'han costat superar, perquè és complicat néixer dona gitana, haver sofert anteriorment de racisme i de rebuig, però en la Fundació Secretariat Gitano vaig rebre el suport que necessitava i avui dia estic molt orgullosa de tot el que hem aconseguit.” També ha destacat el suport rebut davant el gran repte de la bretxa i el màrqueting digital a l'hora d'emprendre: “se'm va ensenyar com reestructurar una empresa i com establir metes”. Per això ha volgut animar a totes les persones contribuents a marcar la “X Solidària” en la seva declaració de la renda, perquè altres persones en la seva mateixa situació puguin tenir l'embranzida i suport que necessiten: “per desgràcia no tots tenim les mateixes oportunitats i necessitem aquest gest perquè aquestes oportunitats siguin iguals per a totes les persones; perquè no costa res fer-ho però que ajuda i ens beneficia a tots i totes com a societat” ha dit.

Per a acabar aquesta trobada tan especial, Ebbaba Hameida ha agraït tant a Claudia, com Ramona i Noemí els seus testimoniatges i que hagin compartit la seva història i experiències, recalcant de nou la importància que té que es marqui la “X Solidària” en la renda perquè tantes persones com elles, amb realitats completament diferents, poden comptar amb el suport de la solidaritat ciutadana i tinguin l'ajuda que necessiten. Perquè, ha conclòs, “quan es marca aquesta casella les persones feu possible que les ONG estiguin al seu costat ajudant-les, secundant-les i donant-los eines per a seguir endavant.” Per això enguany les persones han d'unir-se i fitxar per aquest equip que és el #EquipoXSolidaria, perquè serà el més gran d'Espanya sí, però continua necessitant a tota la societat per a no deixar a ningú enrere.