El 40% de les persones ateses a Catalunya per l’organització es troben en situació d’extrema vulnerabilitat, un 33% més que abans de la pandèmia.
El 44% dels joves que han participat en projectes d’Ocupació s'han inserit al mercat laboral.
L’organització ha atès 109.519 persones en programes de Salut. D’aquestes, 76.840 tenen problemes de salut -el doble de persones que l’any anterior- i augmenten d’un 62% les que reben ajudes sanitàries.
El 2023 la Creu Roja a Catalunya ha atès mig milió de persones a través de la seva acció social i humanitària. D’aquest total, 399.966 han rebut suport a Catalunya, el 53% de les quals han estat dones, i 102.055 han estat beneficiàries dels projectes de Cooperació internacional i d’Acció Humanitària en emergències com les d’Ucraïna, els terratrèmols de Turquia, Síria, el Marroc o les inundacions a Líbia.
Tot i els esforços abocats en la lluita contra la cronificació de la pobresa durant els últims anys, el 40% de persones que la Creu Roja ha atès a Catalunya el 2023 es troben en situació d’extrema vulnerabilitat. Així, 160.139 persones -un 33% més que 2019- han hagut de recórrer a la Creu Roja per cobrir necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, material escolar o ajuts per fer front als subministraments bàsics. Es tracta de la xifra més alta dels darrers 5 anys, abans de la pandèmia de la covid-19.
Aquestes dades reflecteixen una realitat que ja posa en relleu l’última “Enquesta de Condicions de Vida” de l’Idescat 2023 (febrer 2024), segons la qual, tot i que els índexs de risc de pobresa relativa i d’intensitat del treball a les llars han millorat, n’ha augmentat la privació material i severa. La inflació dels preus dels productes bàsics, dels aliments i dels subministraments en serien les principals causes. Segons el mateix informe, el 24,4% (0,3% menys que el 2022) de la població catalana es troba en risc de pobresa o d’exclusió social.
Ocupació
La inserció laboral esdevé una eina de recuperació de les persones que estan rebent el suport humanitari de la Creu Roja i una via per reprendre l’autonomia econòmica i l’estabilitat que dona el fet de tenir un lloc de feina. El 2023, 8.397 persones han participat en els projectes d’Ocupació, de les quals 1 de cada 3 s’ha inserit al mercat de treball.
La desocupació continua sent un desafiament social i econòmic preocupant, que s’accentua en el cas dels joves amb nivells educatius més baixos. Per això, és clau dur a terme accions específiques per trencar la bretxa educativa i laboral que perpetua l’exclusió i la precarietat i contribuir a prevenir així el risc de pobresa entre aquest col·lectiu.
En aquest sentit, 1.083 joves han rebut orientació i acompanyament per a la inserció laboral durant 2023, una xifra que ha augmentat d’un 43,25% respecte a l’any anterior. Amb tot, el 44% d’aquests joves s’ha inserit al mercat laboral.
Ajuts sanitaris i accés al dret a la Salut
Durant 2023, la Creu Roja ha incrementat significativament les accions de Salut, arribant a les 109.519 persones, ja sigui a través d’accions preventives -com ara onades de calor, de fred i la vacunació de la grip-, com a través de la distribució d’ajuts sanitaris a persones que no poden fer-ne el copagament o a persones amb problemes de salut.
De fet, en un any gairebé s’han duplicat fins a 76.840 les persones ateses amb problemes de salut. Alhora, és significatiu l’augment d’un 62% de les persones que han rebut ajudes sanitàries (copagament de la medicació, ulleres, audiòfons...) i acompanyament per accedir al dret a la Salut, que han passat de 4.150 a 6.707.
També s’ha triplicat, fins arribar a 9.719, el nombre de persones ateses en accions de promoció d’hàbits saludables relacionats amb l’alimentació. Per això, la Creu Roja ha realitzat l’estudi “Cistella de la compra i ajudes no condicionades: ¿es pot parlar d’alimentació saludable?”, amb la Universitat Internacional de Catalunya i el suport de la Fundació la Caixa, que demostra que les persones que han rebut tallers i assessorament en l’àmbit de l’alimentació han millorat les decisions de compra d’aliments.
D’altra banda, 1.144 persones han rebut suport a través de projectes de promoció d’hàbits saludables relacionats amb la salut emocional. Així, s'han potenciat les trucades telefòniques de seguiment (amb especial atenció a persones grans en situació de soledat no desitjada), s’han organitzat sessions i tallers de formació i prevenció i s’ofereixen serveis telefònics de suport com “T’Escolta” i “T’Acompanya” relatius a la salut mental. Aquest és un tema prioritari per a l’organització i per això s’ha engegat un estudi de L’Observatori sobre la salut emocional i els joves vinculat a l’ocupació.
Pioners en la Teleassistència
La Creu Roja, pionera fa 35 anys en la Teleassistència, segueix apostant per ampliar els serveis tecnològics a persones vulnerables, com ara la Teleassistència domiciliària (amb 14.538 persones) i la Teleassistència Mòbil (641 usuaris),
L’atenció a persones cuidadores (1.304 persones ateses), l’acompanyament en el procés d’un envelliment saludable, les ajudes a domicili (4.993 persones) són també accions que la Creu Roja destina a les persones grans, com ara la xarxa social “Enreda’t” que la Creu Roja ha creat per a les persones grans i que compta amb 7.195 persones usuàries.
El repte ara és ampliar i fer arribar aquesta tecnologia humanitària a altres persones i col·lectius amb necessitats especials, com ara persones invidents, amb discapacitat, sordes o sordmudes.
La base social i pressupostària
Per desenvolupar la seva tasca social i humanitària, la Creu Roja el 2023 ha comptat amb un equip de voluntariat format per 19.627 persones (el 61% dones), amb 218.824 persones i empreses sòcies, amb una plantilla tècnica de 1.666 persones (el 74% dones i el 26% homes) i és present a 343 punts del territori català.
El 2023 el pressupost gestionat de la Creu Roja ha estat de 145,4 milions d’euros. Totes aquestes activitats i projectes han estat possibles gràcies al suport que l’organització rep per part de la societat, empreses, administracions i la ciutadania en general.
La prioritat de la Creu Roja en aquests moments, a banda de cobrir les necessitats més bàsiques de les persones en risc d’exclusió social o de facilitar-ne la inserció laboral, és incrementar la dedicació de recursos per donar més respostes, continuar en l’acompanyament a drets fonamentals i a prestacions -com ara l’Ingrés Mínim Vital o la targeta sanitària-, i seguir fent incidència amb les administracions públiques, el Tercer Sector Social, món empresarial i persones sòcies per impulsar polítiques socials més eficients i igualitàries.