Saltar a continguts

Creu Roja Sant Cugat - Rubí - Valldoreix

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Actualitat a Creu Roja

08/10/2024
Els reptes de la Creu Roja pel benestar de la gent gran: promoure'n l'autonomia i la participació en la societat i sensibilitzar la ciutadania

La Creu Roja posa en marxa la campanya “Que valorar la seva experiència ‘Vagi a més’.

Amb ocasió de la celebració, l’1 d'octubre, del Dia Internacional de la Gent Gran, la Creu Roja es fixa la promoció de la sensibilització, el bon tracte i el foment d'activitats que els facilitin la interacció amb la societat com alguns dels reptes clau per millorar el benestar d’aquestes persones i la seva qualitat de vida.

La nova campanya que la Creu Roja posa en marxa amb aquest joc de paraules, “Que valorar la seva experiència 'vagi a més”, té com a objectiu aconseguir que la implicació de la societat envers aquest col·lectiu vagi cada cop a més i que creixi la sensibilització social.

La campanya dona continuïtat a una línia iniciada el 2022 amb la campanya 'Ser Grans', per visibilitzar la seva saviesa, la seva capacitat per inspirar-nos i la seva experiència. Un any, després, el 2023, es va proposar la campanya 'Ser Gran és el Millor’, per transmetre la idea que ser gran és estar en un gran moment vital.

La Creu Roja, mitjançant aquesta tercera part “Que valorar la seva experiència 'Vagi a més” posa de manifest el valor de l'experiència que tenen les dones i els homes grans perquè es reconegui socialment i, per això, es demana que el suport a les seves decisions i la seva experiència vagi a més.

Així mateix, la campanya s'alinea amb la iniciada el 2023, centrada a arribar a persones joves per enfortir el vincle entre generacions.

L'envelliment de la població i l'increment de l'esperança de vida no van lligats necessàriament al sosteniment o la millora de la qualitat de vida de la gent gran, un dels col·lectius vulnerables per als quals la Creu Roja compta amb diversos projectes d'atenció.

El 2050 es preveu que una de cada sis persones al món tingui més de 65 anys, amb un increment encara més significatiu en la població més gran de vuitanta anys, segons l'Organització Mundial de la Salut, la qual, en el cas d'Europa, augmenta aquesta proporció a una de cada quatre persones.

Per donar resposta a les necessitats de la gent gran, la Creu Roja desenvolupa una dotzena de projectes específics que, en conjunt, van permetre atendre l’any passat a Catalunya 26.569 persones (246.224 persones a tot l’estat). Es tracta de projectes que treballen amb l'objectiu que les persones puguin viure als seus domicilis el màxim de temps possible: 'Ajuda a Domicili Complementària'; ‘Enreda't’; ‘Bon Tracte’; ‘Funcions Cognitives Deteriorades’; ‘Salut Constant’; 'Atenció a Persones en Procés d'Envelliment', 'Atenció a Persones Cuidadores', els multicanals 'Ser CuidadorA' i 'T'Acompanya', per telèfon, correu electrònic, xat i xarxes socials; i el projecte 'Reforçant vincles: Promoció de l'autonomia en entorns comunitaris'.

Lluitar contra el maltractament que pateixen moltes persones grans també és un dels objectius prioritaris de la Creu Roja en l'atenció a aquest col·lectiu. Només el 2023, any en què una de cada sis persones més grans de 60 anys va ser objecte de maltractament als entorns comunitaris, la Creu Roja va atendre 561 persones a Catalunya (2.368 persones a tot l’estat, de les quals més de 2.000 eren dones).

El maltractament de què són objecte les persones grans no se circumscriu al de tipus físic, sinó que també pot ser de caràcter psicològic, emocional o sexual; motivat per raons econòmiques, materials, abandonament, desatenció o negligència.

Com a complement a la seva intervenció directa per a la millora de la qualitat de vida de la gent gran a través dels projectes esmentats, la Creu Roja també treballa per sensibilitzar la societat davant l'edatisme i combatre els estereotips i la visió negativa de la gent gran i l'envelliment.

A Catalunya, entre els projectes cal destacar 'Ajuda a domicili complementària' (amb 4.993 persones usuàries), projecte a través del qual la Creu Roja fomenta que les persones grans puguin viure als seus domicilis el màxim de temps possible sense haver de traslladar-se a viure amb un familiar o una residència. També, el projecte 'Enreda’t', que anima les persones grans a conèixer amistats, a relacionar-se amb altres persones de similar edat i a impulsar el suport mutu (amb 7.195 persones usuàries), o el servei de Teleassistència Domiciliària (14.538 persones usuàries).